Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga företagare festar upp vinsten

/

Annons

– Vi får 200 kronor över när vi varit på bio, påpekar William Sundberg, 8 år, då vi träffar honom och de övriga delägarna i företaget på Tomnäs skola där de är elever. På dagtid är Smått och Gotts ägare fördelade hos lärarna Gertie Sohlberg och Susan Banck som har varsin 1-2 klass i Tomnäs.

Det var Williams idé att starta ett företag med målsättning att sälja mycket och använda en del av vinsten till någon rolig aktivitet för dem som hjälpt till med tillverkning och försäljning.

När företaget startade förra sommaren var det sedan William genom fritidsverksamheten på skolan kunnat rekrytera några lämpliga delägare. Enda tjejen i företaget är Therese Backlund och hon är delägare med stöd av ett majoritetsbeslut.

Vad är du bäst på?

– Det är att göra pärlplattor, berättar Therese.

Smått och Gott har främst gjort och sålt pärlplattor. En del av försäljningen har även gällt frukt och bär.

Företaget har delas upp i två grupper, grupp B med William Sundberg som ledare och grupp A vars ledare är Fredric Olofsson. Efter ett halvårs verksamhet finns det nu hyggligt med kontanter i kassan. Ett helt godisrör med pengar var en av de uppskattningar som gjordes då tidningen träffade de unga företagarna.

– Cirka 700 kronor, löd Williams, mer exakta besked om nivån i kassaskrinet hos Smått och Gott.

De unga företagarna är helt överens om att en del av vinsten ska användas för någon trevlig aktivitet. Men slöseri är det ingen som accepterar. På lördag får alla åtta sin biobiljett betald med vinstpengar, men exempelvis godis under biobesöket får de betala ur egen ficka.

Vad har ni sålt mest av?

– Pärlplattor, blir delägarnas raka besked.

Försäljningen uppskattas till 40 eller 50 pärlplattor och de priser som varit aktuella har varit fem kronor för den minsta storleken, tio kronor för mellanstorleken och femton kronor för de största pärlplattorna.

Pärlplattorna tar, beroende på storleken, från fem till tio minuter att göra.

De flesta pärlplattorna har köpts av vuxna och nu funderar de unga företagarna på en del investeringar och på att lägga om produktionen.

– Snart ska vi öppna kiosk. En i Ornäs och en i Kyna, berättar Erik Grehk.

Mer läsning

Annons