Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung forskare ställer ut i Stockholm

Annons

Under utställningen, som är den 45:e i ordningen, bedöms projekten av en jury. Några av utställarna väljs ut att representera Sverige vid internationella arrangemang, till exempel EU Contest for Young Scientists i Spanien och Research Science Insitute i USA.

Jakob Wärnhjelms projektarbete, som han visar i en monter på utställningen, handlar om atomer och stål, om vad som händer inuti material. Han har studerat så kallad uppkolning. Behandlingen ger efter härdning en mycket hård och slitstark yta, användbar till exempel i kugghjul.

Jakob har också löst den så kallade difussionsekvationen och gjort simulering av difussion, som innebär att atomer och molekyler förflyttas.

i Borlänge har Jakob haft hjälp av Jan Sims, mentor och handledare på Soltorgsskolan, och Per Carlsson, lärare på Högskolan Dalarna. Jakob har också besökt Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) under en höstvecka och fick då möjlighet att lära sig mer om materialforskning.

- Jag har fått mycket handledning och det är jag tacksam för eftersom jag fått chans att göra lite mer avancerade experiment, säger Jakob Wärnhjelm som efter lumpen siktar på att läsa teknisk fysik på KTH.

Mer läsning

Annons