Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersköterskor satsar på nytt demensboende

Annons

Idag jobbar Monica Näslund, Ylva Axelsson och Britt-Marie Karlsson som undersköterskor vid Gläntan och utsikten på Borlänge sjukhus.

Men snart blir de sina egna, inom ramen för den kommunala verksamheten. De ska driva demensbondet i Hagalundshuset i form av en intraprenad.

Det innebär att de ansvarar för personal, inköp, utbildning, och övriga delar i verksamheten.

De bildar en egen resultatenhet, med eget budgetansvar. Men de är fortfarande kommunala anställda, även om de lämnar sina gamla tjänster.

Linda Zetterström, utredare och utvecklare vid gemensamma beställarkansliet, ska fungera som resultatenhetschef på 20 procent.

När kommunen erbjöd anställda att delta i diskussioner och utbildning om kooperativ verksamhet tillhör de tre undersköterskorna de som nappade.

Det mynnar nu ut i en annan driftform, intraprenad. Monica Näslund, Ylva Axelsson och Britt-Marie Karlsson vill pröva något nytt, och utvecklas.

-Det här är verkligen en utmaning, säger Britt-Marie Karlsson.

Just nu är de inne i arbetet med att rekrytera personal till verksamheten. 130 kommunanställda har sökt de 19 tjänsterna. 36 ska intervjuas.

Förutom att de tre sköter sina ordinarie jobb går de också demensutbildning och planerar för verksamheten, som ska invigas den 12 april och ta emot boende några dagar senare.

Studiebesök på liknande verksamhet i Ljusdal har också gjorts.

Boendet blir indelat i två avdelningar med sammanlagt 17 platser. Lokalerna håller nu på att ställas i ordning. Hantverkarna är i gång. En hel del jobb återstår.

Något som de tre prioriterar är att all personal ska vara delaktig och ha inflytande i verksamheten. Utbildning står högt på agendan.

-Personalvården är viktig, säger Ylva Axelsson.

Målet är en bra arbetsmiljö, som ska ge låg sjukfrånvaro och hög trivsel, skapa mervärden och kvalité. Något som även ska komma de boende till del.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons