Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla är årets nyårstalare

/

– Vi måste våga öppna våra dörrar mer. Annars lär vi aldrig känna varandra, säger Ulla Thoréus Mats, f.d diakoniassistent. Den 31 december håller hon nyårstalet i Stora Tuna kyrka.

Annons

När vi ska träffa Ulla Thoréus Mats för en intervju blir vi inbjudna till hennes hem. I dörren blir vi varmt välkomnade av både henne och hennes hund Jakob.

Vi slår oss ner i vardagsrummet, där ett stearinljus sprider en lugn känsla. Även Ulla är lugn, nyårstalet är hon inte alls nervös inför.

–Det ska bli fantastiskt roligt. Jag tackade ja på en gång när jag blev tillfrågad. Det känns som en ära, säger hon.

Varför just hon blev tillfrågad tycker hon är en svår fråga. Men eftersom kyrkoherden Ann-Gerd Jansson frågade henne, blev hon motiverad.

Ulla växte upp i Stora Tuna och flyttade till Falun som vuxen. Hon har bott på flera ställen i Falun, men de senaste 16 åren har huset nära centrum varit hennes och makens hem.

Hon läste på Handelsskolan i Borlänge och började sin yrkesbana på Borlänge Tidning, där hon jobbade med annonser. Efter ett tag sade hon dock upp sig och började jobba på en resebyrå istället. Något som hon har haft stor nytta av senare i livet. Efter några år slutade hon på resebyrån och fick förfrågan om att bli pedagog i Falun. Det tackade hon genast ja till.

Hon sökte sig sedan mot Jakobsgårdarnas församling i Borlänge, där hon började som diakoniassistent.

–Mitt intresse för integration kunde därmed utvecklas ännu mer, säger hon.

Tidigare hade hon hjälpt ankommande flyktingar och besökt flyktingförläggningar i egenskap av pedagog. Hon har dessutom varit god man för flertalet invandrare och gjort andra insatser inom den kyrkliga församlingen.

Just integration och öppenhet är något som Ulla vill slå ett slag för i sitt nyårstal:

– Vi lär aldrig känna varandra om vi inte tar oss mod att öppna våra dörrar och släppa in varandra. Jag tror att alla vet om att vi från grunden är lika och lika mycket värda, oavsett vilket land man är född i. Att vi är lite olika är ju spännande. Vi behöver bara bli påminda om det, säger hon.

Ulla berättar att hon hoppas att fler vågar räcka ut sin hand, så att det blir lättare för oss att nå och förstå varandra.

Hon hoppas att så många som möjligt kommer till Stora Tuna kyrka på nyårsafton för att tillsammans möta det nya året och minnas det år som vi lämnar bakom oss. Nyårsvakan börjar 23:00 och medverkar gör även Sofia Mogård, Bengt Fredriksson med sång och Bengt Granstam på orgel.

Mer läsning

Annons