Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två år efter storbrand - inget har hänt

/
  • I maj 2010 totalförstördes f d Hemköpsfastigheten i Gylle vid en brand. 20 månader senare pågår fortfarande förhandlingar med Dalarnas Försäkringsbolag medan brandplatsen alltmer börjar likna en sanitär olägenhet. Ärendet kommer att tas upp på nästa sammanträde i kommunens miljö- och byggnadsnämnd.

Försäkringsförhandlingarna rörande den nedbrunna s k Hemköpsfastigheten i Gylle fortsätter. Trots att det snart gått två år sedan branden har parterna inte kunnat enas.
Under tiden står brandplatsen orörd vilket skapat irritation bland Borlängeborna.
– Många har ringt och varit kritiska, säger Lars-Olof Lundin vid kommunens bygg- och kartkontor.

Annons

Det var i slutet av maj 2010 som den gamla Hemköpsfastigheten i Gylle totalförstördes vid en brand. Sedan dess har inget hänt med fastigheten som än i dag är en avspärrad brandplats. Något som bottnar i dels en långdragen kriminalteknisk undersökning, dels än mer utdragna ersättningsförhandlingar med Dalarnas Försäkringsbolag.

– Det har dröjt fruktansvärt länge. Polisundersökningen har ju varit klar i över ett halvår, konstaterade Hans Stelius, en av fastighetsägarna redan i höstas och läget har inte förändrats nämnvärt sedan dess.

– Vi sitter fortfarande i förhandlingar med försäkringsbolaget när det gäller ersättningsfrågan och därför vill jag heller inte säga för mycket just nu. Jag hoppas i alla fall att vi snart ska kunna komma överens, säger han idag.

Från Dalarnas Försäkringsbolags sida vill man inte säga någonting alls om varför förhandlingarna dragit ut på tiden och i vilket skede förhandlingarna i dagsläget befinner sig.

– Vi kan aldrig kommentera enskilda skadeärenden, våra sekretessregler är sådana, säger Åke Andersson, skadechef vid Dalarnas Försäkringsbolag.

Men är det rent generellt sett vanligt att den här typen av försäkringsfrågor drar ut upp emot två år innan en överenskommelse kan nås?

– Vanligt och vanligt. Det beror helt och hållet på det enskilda ärendet, och det kan jag som sagt inte kommentera.

Borlängeborna, inte minst de närboende, har dock sedan länge tröttnat på att brandresterna inte städas undan. Såväl media som kommunen har fått åtskilliga samtal från allmänheten i ärendet.

– Det är en hel del folk som har ringt oss om detta och visst kan man hålla med om att brandplatsen kan liknas vid en sanitär olägenhet, säger Lars-Olof Lundin.

Kommunen kommer nu också att börja agera i frågan. redan vid nästa sammanträde i miljö- och byggnadsnämnden kommer frågan att diskuteras. Exakt hur kommunen då väljer att agera är dock inte klart.

– Möjligen kan man ju tänka sig någon form av tvångsstädning precis som vanliga fastighetsägare med ostädade tomter kan åläggas. Men samtidigt är det ju svårt att göra några sådana ålägganden när man inte kommit överens med försäkringsbolaget. Klart är i alla fall att förhandlingarna mellan parterna dragit ut väldigt länge på tiden, avslutar Lars-Olof Lundin.

Mer läsning

Annons