Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen ord ska få barnen att berätta

/
  • Projektledaren Emma Källberg i rollen som det magiska Trädet i Tusen ords teaterföreställning för barn.
  • Åsa Backéus spelar den självupptagne Kaninen i Tusen ords teaterföreställning på Kulturcentrum Asken.

Interaktiva teaterföreställningar och ett upplevelserum. Så vill projektet Tusen ord främja det svenska språket och lära barnen i Borlänge att uttrycka sig.
– Vi vill visa barnen att alla berättelser är viktiga, säger projektledaren Emma Källberg.

Annons

På Kulturcentrum Asken i Borlänge håller projektet Tusen ord interaktiva teaterföreställningar för barn i åldrarna fyra och fem år. Föreställningarna är en del av Tusen ords arbete med att främja det svenska språket och att lära barnen i Borlänge att uttrycka sig.

– Vi vill lära barnen hur man berättar och hur man kan ta del av andras berättelser, säger Emma Källberg, projektledare för Tusen ord.

Tusen ord skapades i mars förra året och är ett treårigt Arvsfondsprojekt som Kulturcentrum Asken gör tillsammans med Unga Örnar, Svenska Kyrkan och Studieförbundet Bilda. Tillsammans vill de lära barnen i Borlänge att uppleva olika sätt att berätta genom fantasins värld och interaktiva föreställningar. Under teaterföreställningarna på Askens Kulturcentrum får barnen själva vara med och styra händelseförloppet. En viktig del för att kunna utveckla barnens berättande menar Emma Källberg.

– Under föreställningarna är barnen delaktiga ända från början till slut. De får hjälpa karaktärerna med svåra beslut och ibland får de uppdrag som de måste utföra. Ingen föreställning blir den andra lik, säger Emma Källberg.

Teaterföreställningarna slutar redan nästa vecka men projektet Tusen ord fortsätter. I vår är målet att öppna ett upplevelserum som alla barn mellan tre och tolv år kan besöka. Enligt Emma Källberg ska upplevelserummet fungera som en idébank för både vuxna och barn.

– Barnen kommer att få uppleva berättandet genom att lyssna, se och läsa. Men vi vill att pedagoger ska se utställningen som en resurs för hur man kan främja det svenska språket genom berättande och estetiska uttryckssätt, säger Emma Källberg.

När upplevelserummet kommer att vara färdigbyggt är ännu oklart. Tusen ord har inte lyckats hitta en ledig lokal i Borlänge.

– Vi hoppas att vi hittar en lokal ganska snart så att vi kan sätta igång så fort som möjligt, säger Emma Källberg.

Mer läsning

Annons