Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunabyggens bakläxa står fast

Annons

Boverket beslöt på fredagen att inte ta upp ärendet om Tunabyggens lägenhetsförsäljning till förnyad prövning. Det betyder att inget mer händer omkring den omstridda försäljningen.

Tunabyggen sålde 426 lägenheter, Hyresgästföreningen överklagade till Boverket. Boverket kom fram till att Tunabyggen gjort fel och något tillstånd till försäljningen lämnades inte. Beslutet, som fattades för ett år sedan, kunde inte överklagas.

Tunabyggen beslöt då istället att begära en omprövning av beslutet. Någon sådan blir det inte. Det beslöt Boverket igår. Anledningen är att fastighetsaffären redan är genomförd, och Boverkets vilja att lägenheterna ska återgå till Tunabyggen kan inte tvingas fram mot parternas vilja.

- Gjort är gjort, konstaterar Paul Silfwerberg, Boverket.

Enligt Boverket finns inte ett tillräckligt antal allmännyttiga lägenheter kvar, för att den så kallade bruksvärdesprincipen ska få genomslag fullt ut. Risken finns att det på sikt betyder högre hyror. Hyresgästföreningen, som överklagat försäljningen, fick rätt.

Trots att länsstyrelsens tillstånd att sälja överklagats, valde Tunabyggen och kommunen att sälja innan ärendet var slutligt avgjort. Nu blev det en rejäl bakläxa. Men något mer än så kommer inte att hända.

Genom att Dalabo Fastigheter AB under hösten 2005 har beviljats full lagfart kan Boverkets beslut alltså inte verkställas mot parternas vilja. Boverket avskriver därför ärendet från vidare handläggning. Något skäl att ta upp ärendet till förnyad prövning kan Boverket inte se.

- Det finns inte möjlighet att lagfarten kan återkallas eller att köpet ska återgå, konstaterar Paul Silfwerberg.

Mer läsning

Annons