Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för ridklubbarna

/
  • Sanna Kriström, Lerbäckens ridcenter, efterlyser en bredare diskussion om ridsporten i Borlänge.

När kultur- och fritidsnämnden nyligen beslutade om 2012 års föreningsbidrag fick 73 fritidsföreningar i Borlänge tillsammans dela på drygt fyra miljoner kronor.
En av de föreningar som hade sökt, men som inte fick några pengar var Borlänge Hästsportklubb som sedan juli håller till med sin verksamhet i Lerbäckens ridcenter.

Annons

Klubben hade sökt 307 000 kronor.

– Vi måste få någonting för annars blir det här året inte lätt för oss. Vi var den enda ridsportklubben som inte fick några pengar över huvud taget, säger Mirandel Öjerteg, ordförande i Borlänge Hästsportklubb.

Hon tänker ta kontakt med kommunen för att få en förklaring till avslaget.

Sven-Olof Zetterström, utredare/utvecklare vid Borlänge kommun, säger att Borlänge Hästsportklubb inte var godkänd av Svenska Ridsportförbundet när ansökningen lämnades in, det blev den först senare.

– Svenska Ridsportförbundet har policyn att de inte vill att en klubbordförande och en ägare av anläggningen där verksamheten bedrivs är samma person, säger han.

När klubben valde ny ordförande, Mirandel Öjerteg, blev den godkänd, men då hade kultur- och fritidsnämnden redan behandlat föreningsbidragen för 2012.

På frågan om nämnden trots detta kan hjälpa klubben ekonomiskt svarar Sven-Olof Zetterström:

– Det är aldrig förbjudet att söka bidrag, och om de kommer in med en ansökan får vi behandla den på traditionellt sätt.

Mirandel Öjertegs förhoppning är att klubben åtminstone får lite hjälp av kommunen, och helst så snart som möjligt.

– Ja, vi måste försöka få lite grann, om vi inte kan få allt och sedan avvakta och se vad de kan göra för oss. Det är bara att kämpa på tills vi får någonting, säger hon.

I dag är det, enligt Mirandel Öjerteg, tack vare Sanna och Ulf Kriström, som äger ridanläggningen i Lerbäcken, som verksamheten fungerar för klubben.

– Vi hyr alla hästar, utrymmen och tjänster, och betalar genom att hjälpa till i stallet. Men vi vill ju naturligtvis klara oss utan att Sanna och hennes man ska behöva subventionera vår verksamhet, som de ju indirekt gör nu, säger hon.

I slutet av förra året sträckte Mirandel Öjerteg ut en hand till de andra ridklubbarna i Borlänge.

– Vi är öppna för samarbete med alla klubbar. Anläggningen är ju så fin och då är det synd att den inte kan användas mer och av fler, men ännu är det ingen som har hört av sig, säger hon och fortsätter:

– Vill de inte så vill de väl inte, de trivs väl på de ställen de är, även om de vill ha ett ridhus också.

Om och när det byggs ett ridhus i Borlänge är frågor som fortfarande väntar på svar. Mats Carlson, Borlänge kommun, har fått i uppdrag att utreda och komma med ett förslag under våren.

Målsättningen är att försöka hitta en lösning som samtliga klubbar kan var nöjda med.

– Vi, jag är inte ensam om uppdraget, började arbeta i oktober. Vi åkte först runt och pratade med ridklubbarna, och även med Louise Tysklind på Dalarnas ridsportförbund, för att försöka få en uppfattning om behovet, säger han.

Lerbäckens ridcenter fick också besök vid det tillfället och Sanna Kriström har tidigare konstaterat att det finns plats att bygga ytterligare ridhus på marken i Lerbäcken om man skulle komma fram till att det vore ett alternativ.

Hon tycker att diskussionen om ridsporten i Borlänge borde breddas.

– Ja, underförstått handlar diskussionen bara om en klubb, men det finns många klubbar i den här kommunen som faktiskt gör ett väldigt bra arbete och det vore trevligt om alla fick vara med. Sedan blir jag skrämd när man säger att det inte finns några pengar till ridsporten, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att man blir förvånad när man ser vilka pengar som Borlänge ridklubb får i förhållande till andra.

Om det blir något ridhusbygge i Lerbäcken, eller någon annanstans, återstår att se. Mats Carlson säger att alla dörrar är öppna, och att bygga nytt är ett alternativ, men att det också finns andra lösningar som man diskuterar.

– Ingenting är bestämt, och vi välkomnar fortfarande förslag som vi kan titta närmare på. Vår ambition är hursomhelst att ha ett förslag till kultur- och fritidsnämnden inom de närmaste månaderna, säger han.

Mer läsning

Annons