Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träd vid förskola ska minska cancerrisk

/
  • ill skydda. För att skydda barnen från de skadliga uv-strålarna vill barn- och skolnämnden att fler träd och buskar planteras på förskolor och fritids. Foto: Mikael Hellsten

Annons

För att minska riskerna för barn som vistas i solen har barn- och skolnämnden sett till att en inventering av träd på förskolor och fritids ska göras.

Målet är att fler träd och buskar ska ge fler naturliga skuggplatser och på så vis skydda barn och personal från solens uv-strålning.

- Vi vill minska risken för att barnen utvecklar malignt melanom (hudcancer) i framtiden. Man måste ta uv-utsattheten på allvar, säger Håkan Karlsson (s), vice ordförande i barn- och skolnämnden.

- Det kan vara runt sandlådan till exempel. Tyvärr är det så att många barn tillbringar en stor del av sommaren på barnstugor och fritids och då är det en självklarhet att vi ska kunna erbjuda en skuggig miljö, menar Karlsson.

Inventeringen ska ske i samarbete med personalen på förskolor och fritids. När man ger förslag på vad som ska planteras ska man ta hänsyn till allergiker.

Sedan hoppas Karlsson att pengar kan avsättas i kommande budget för att förbättra utemiljön.

- I dag fixar oftast personalen skugga genom att barnen får leka på den skuggiga sidan av huset. Men det kanske inte är där barnen har sin favoritlekplats.

- Med mer skugga får personalen en större frihet och barnen blir inspirerade till att leka ute. Det är ju så att än så länge är det bäst för barnen att vara ute och leka och få frisk luft, berättar Håkan Karlsson som också har förslag på hur växterna ska planteras.

- Man ska ta vara på tillfället och göra något roligt av det. Buskar kan till exempel planteras så att barnen kan få gömställen på så vis kan utemiljön bli mer spännande.

Mer läsning

Annons