Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio miljoner till barnomsorgen

/

Annons

Det är krisen i barnomsorgen som gör att de gamla skolorna snarast möjligt ska ställas i ordning så att de kan fungera som förskolor. På Sockenskolan lir det 24-30 platser och på Mats Knuts skola 36-40 platser. Sockenskolan beräknas gå på 3,5 miljoner och Mats Knuts 6,2 miljoner.

- Det är mycket pengar. Men vi måste göra det här, annars klarar vi inte heller tillväxten, säger kommunalrådet Nils Persson (s).

Han pekar på att när alla bitar fallit på plats har över 200 nya platser tillskapats i år:

Det är unikt.

Den stora inflyttningen till Borlänge är en del i förklaringen till krisen. Kommunledningen pekar också på svårigheten att få tag i dagbarnvårdare. Oppositionen är kritisk och menar att det finns uppenbara brister i kommunledningens planering och framförhållning. Ulla Olsson (m), Ulrik Bergman (m) och Lena Reyier-Ingman (c) konstaterar att 145 barn behöver en plats idag.

Behovet fram till och med augusti är 409 platser. Avsaknaden av en långsiktig planering innebär att barn får vänta orimligt länge på en plats, och det blir dyrt för skattebetalarna. Kommunen klarar inte heller av att leva upp till barnomsorgsgarantin, att föräldrar erbjuds plats inom fyra månader.

Både Sockenskolan och Mats Knuts skola har tomställts och andra planer har gjorts för dessa gamla skolor, nu ska man göra dyra investeringar. En kostnad på totalt 9,7 miljoner kronor, konstaterar oppositionen som menar att barnomsorgen behöver göras mer flexibel.

De efterlyser en positiv inställning till privata dagbarnvårdare och fler kooperativa lösningar. Kommunen ska även ta fram en handlingsplan för nyrekrytering av dagbarnvårdare.Det beslöt finansutskottet igår.

Det har funnits gott om tid till att ta fram en handlingsplan. Anledningen till att få är intresserade av att vara dagbarnvårdare är att villkoren är för dåliga, menar Ulla Olsson, Ulrik Bergman och Lena Reyier-Ingman.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons