Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år utan legitimation

/

Annons

I Borlänge finns många exempel på vilka svårigheter som möter de personer som inte kan få ID-handlingar. Zehra Milli, kurd från Turkiet, har varit i Sverige i tio år. För ett år sedan beviljades hon uppehållstillstånd och går nu på svenskaundervisning.

Men någon legitimation har hon inte kunnat få. Hon kan inte styrka sin identitet.

Vilket ställer till svårigheter.

Ofta.

- Tänk dig själv att inte ha legitimation på tio år, att behöva vara beroende av andra för att kunna utföra sina saker. Ska jag ta ut pengar så måste jag ta med mina lärare till posten eller så måste någon kamrat följa med mig.

Zehra Milli är förvånad över att detta förekommer i ett demokratiskt land som Sverige. Ett land med mänskliga rättigheter. Vad hon tycker om situationen är glasklart:

- Det är odemokratiskt.

I nästa vecka ska frågor om ID-handlingar för invandrare diskuteras politiskt i riksdagen. Zehra Milli vet inte om hon vågar tro på att det ska lösa sig. Så att hennes vardag underlättas. Så att hon kan fungera i samhället.

- Jag hoppas. För jag är inte ensam. Vi är hundratals som sitter i samma situation. Jag pratar för alla oss. Det här är ett stort problem.

Mer läsning

Annons