Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorstämplade PKK firades i Folkets Hus

/
  • Riksdagsledamot Peter Hultqvist (S) menar att PKK-debatten försvinner om kurdfrågan får en lösning.
  • Här hyllas terrorstämplade organisationen PKK i Folkets Hus i Borlänge. Politiker som talade pekade på vikten av att nå fredliga lösningar.

Terrorstämplade organisationen PKK hyllades vid en stor fest i Folkets Hus den 23 december.
Flera politiker höll tal under kvällen.
– Det är viktigt att peka på de fredliga alternativ som finns. Våld och terror är aldrig en lösning, säger riksdagsman Peter Hultqvist (S).

Annons

Kurder samlades i Borlänge kvällen före julafton för att fira det egna folkets kamp mot förtrycket. Flera politiker var inbjudna och höll tal under kvällen.

I Folkets Hus fanns PKK-flaggor och en stor bild på den tidigare PKK-ledaren Abdulla Öcalan som sedan 1999 är fängslad i Turkiet.

PKK är en terrorstämplad organisation.

Enligt Leif Lindström (V), som höll ett tal under kvällen, stod det inget om PKK i inbjudan.

– Det var en kurdfest vi var inbjudna till. När jag kom till lokalen var det en stor bild på Öcalan där. Det var fotografier på dödade kurder, banderoller på kurdiska och svenska. Jag fick klart för mig att det var en PKK-fest.

Det är 33 år sedan PKK bildades, vilket uppmärksammades under kvällen. Leif Lindström säger att han inte har några synpunkter på PKK, varken positiva eller negativa.

– Oerhört många kurder i Borlänge har en PKK-bakgrund. Det är ingen hemlighet och det har jag inga synpunkter på. Jag åkte dit och höll ett tal om kurdernas situation i Sverige och i Turkiet. Den turkiska regeringen är inte särkilt vänlig mot den kurdiska befolkningen. Vilken fråga du än ska ta ställning till ute i världen så är det väldigt nära till hands att du hamnar i en situation där du kan påstås stödja våldsdåd.

Leif Lindström säger att han stöder kurdernas kamp.

– Därmed inte sagt att jag är någon anhängare av PKK.

Han nämner ANC och motståndsrörelser under andra världskriget.

– De sköt folk kallblodigt i sin kamp. Idag hade de varit terroriststämplade. Det finns motståndsrörelser runt om i världen som kämpar för sin befrielse, de har allihop mer eller mindre blod på händerna. Jag tänker inte sätta mig till doms över kurdernas kamp. Det har jag varken mandat eller kunskap att göra.

Riksdagsledamot Peter Hultqvist (S) säger att han var inbjuden till en kurdisk fest i Borlänge och talade om kurdernas situation.

– Jag sa att man ska respektera kurderna som folk, att det är fel att man förföljer de som är med i Freds- och samhällspartiet BDP. Att det är fel att man fängslar folkvalda och förnekar kurderna att använda sitt språk i officiella sammanhang.

– Att stödja BDP är en fredlig lösning på konflikten som jag ställer mig bakom. Jag stöder inte våld eller terror. Att gå på ett möte och säga de sakerna är inget problem.

Men det var ändå PKK:s 33-årsdag som firades?

– För mig är en fredlig lösning på kurdfrågan det viktigaste och att man respekterar demokratin. Det är viktigt att peka på det fredliga alternativet, säger Peter Hultqvist.

Vad anser du om terrorstämpeln på PKK?

– Det man bör göra är att lösa frågan om kurderna så kanske den delen av debatten försvinner. Man ska inte fastna i det här med PKK. Man bör ägna kraft åt de möjligheter till fredliga lösningar som finns.

Mer läsning

Annons