Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tårar efter nedläggningsbesked av förskola

/
  • Den mobila förskolan har plats för 20 barn, men har 15 barn inskrivna. De flesta börjar i förskoleklass i höst, resten får en plats på Östermalmsgården efter nedläggningen.
  • Förskollärare Ulrica Klyftell är ledsen över nedläggningsbeskedet.
  • Femåringarna Amelia Nyhlin och Linn Li-Weinestad tycker om att leka utomhus.
  • Elias Nybro, 5 år, och Eya Dallai, 4 år, går på den mobila förskolan som alltid är ute och leker. I går passade avdelningen på att åka pulka i Plättbacken.

Den mobila förskolan Humlan läggs ned.
– Det är en väldigt dyr verksamhet, menar barn- och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson (S).
– Vi har nog grinat allihop här, säger Ulrica Klyftell, förskollärare på Humlan.

Annons

Barn- och bildningsnämnden har bestämt att lägga ned den mobila förskolan Humlan som har verksamhet utomhus och färdas i en buss. Det formella beslutet tas i slutet av januari.

– Det är en besparing. Verksamheten är väldigt dyr, en plats kostar i stort sett dubbelt så mycket som andra förskoleplatser, säger barn- och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson (S).

Förskolebussen är till salu och kommunen räknar vårterminen som verksamhetens sista termin. Nämnden menar att man ska spara en miljon kronor i år på att avsluta verksamheten.

– Bussen skaffades när det var brist på förskoleplatser och det är det inte längre, förklarar Jonsson.

I går passade Humlan på att åka pulka. Det gick för fullt när barnen åkte ned för Plättbacken med pulkor och madrasser.

– Det är roligt att vara utomhus. Då kan man gå ut i skogen och leka, säger Amelia Nyhlin, 5 år.

– Ibland kan man hitta blåbär och lingon, förklarar Linn Li-Weinestad, 5 år.

En del av barnen har hört talas om nedläggningen.

– Jag blev ledsen. Jag kunde nästan inte sluta gråta, säger Amelia Nyhlin.

Förskolan har snart funnits i tre år och barnen är fyra eller fem år. Under dagarna besöker man till exempel Mellsta, Bergebo, Tunet och Gyllbergen. I skogen arrangeras banor för att barnen ska lära sig begrepp som över och under. Barnen lär sig också matematik med hjälp av det skogen har att erbjuda.

– Man kan räkna kottar och pinnar och jämföra sin egen längd med längden på en pinne, förklarar Pernilla Rönnqvist, barnskötare.

Personalen gillar inte heller nedläggningsbeskedet.

– Det är jättetråkigt och det är synd för barnens skull. De säger att det är en dyr verksamhet men det är inte vårt fel att de har gjort dåliga affärer, säger förskollärare Ulrica Klyftell som menar att det finns många fördelar med att vara utomhus.

– Gruppen blir lugnare, barnen leker bättre och tar tillvara på möjligheterna. De får också motion hela tiden. Vi behöver inte tillrättalägga något, om vi till exempel berättar om en granskog så åker vi och tittar på en, förklarar Klyftell.

De flesta av barnen på Humlan går över till förskoleklass i höst, resten av barnen får en plats på Östermalmsgården dit Humlan hör. Var personalen ska jobba nästa termin är i dagsläget oklart.

– De ska inte sägas upp, de har sin anställning kvar, hävdar Mari Jonsson.

Mer läsning

Annons