Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågtutande upplevs som en sanitär olägenhet

/
  • Bedrövligt. Leif Dahlin störs av tågen. En obevakad övergång gör att förarna är skyldiga att signalera när de passerar.
  • Banverket saknar pengar. Linda Strömbeck och Leif Dahlin konstaterar att Banverket inte har pengar för att lösa problemet. Det skulle kosta runt 1,5 miljoner att förse övergången med bommar.

Annons

Flera gånger har boende varit i kontakt med Banverket om tågsignalerandet i Gimsbärke. Det återkommande signalerandet, från morgon till sen kväll, upplevs som mycket störande. Framförallt sommartid, då de boende vistas utomhus i sina trädgårdar.

I en skrivelse till Banverket påtalar flera familjer att signaleringen är en sanitär olägenhet. Kontakter har också skett med kommunen. Leif Dahlin har bott i området sedan 1970-talet. Tågen har tutat efter en incident som inträffade för några år sedan.

- Jag förstår att de måste signalera för säkerheten. Så att det inte sker någon olycka. Men det är ett fruktansvärt oväsen. Det går väl an på vintern, när man är inomhus.

Hans dotter, Linda Strömbeck, bor i huset intill:

- Man blir tillräckligt störd av trafiken.

På banan går både person- och godståg. Det finns lösningar som skulle göra att lokförarna inte behöver signalera i Gimsbärke. Men att exempelvis sätta upp bommar vid den obevakade övergången, som föranleder tutandet, skulle enligt Banverkets beräkningar kosta mellan 1,5-1,8 miljoner kronor.

- De säger att de inte har de pengarna, konstaterar Leif Dahlin.

Banverket känner till vad boende i området tycker. men säger att säkerheten måste sättas främst. Och att det idag saknas pengar för att åtgärda övergången. Men den finns med i planeringen framöver.

Mer läsning

Annons