Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ta itu med skulderna"

/
  • Tomas Ahlin, enhetschef på försörjnings- och rehabiliteringsenheten, säger att socialtjänsten ansvarar för att alla har tak över huvudet.

Tomas Ahlin på socialtjänsten säger att alla ska ha tak över huvudet, men att bostadsbristen är ett problem.
– Det är oerhört viktigt att hitta lösningar på hyresskulderna, säger han.

Annons

I dagsläget bor runt 20-30 personer på hotell eller vandrarhem som socialtjänsten står för. Tomas Ahlin, enhetschef på försörjnings- och rehabiliteringsenheten, berättar att hur man löser en situation skiftar från fall till fall. Han kan inte kommentera enskilda ärenden, men menar att Borlängebon i första hand ska ta itu med sina skulder.

– Annars finns det inget hyresbolag som tar emot, säger Ahlin som förklarar att socialtjänsten kan hjälpa till och betala hyresskulder.

– Det är svårt att svara generellt, men i det här är fallet verkar vi ha bedömt på ett annat sätt. Då ska man överklaga.

Ahlin framhåller att hjälp från socialtjänsten inte sker villkorslöst.

– Man måste göra det man kan för att bidra till sin försörjning. Till exempel vara aktivt arbetssökande eller ha läkarintyg på att man är sjuk.

Fler utförsäkrade söker sig till socialtjänsten efter att reglerna i sjukförsäkringen ändrades.

– Reglerna är så tuffa nu, menar Ahlin som också ser bostadsbristen som ett problem.

– Att bo på vandrarhem är ingen långsiktig lösning, men det är tufft med lägenheter i Borlänge. Det råder bostadsbrist. Har man ekonomiska problem är det skittufft.

Ahlin säger att det även bland de tillfälliga lösningarna är svårt att hitta rum.

– Under hösten har det varit ganska fullt på vandrarhemmen. Även om vi har ett bra samarbete så har det varit svårt att hitta platser, berättar Tomas Ahlin.

Mer läsning

Annons