Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swedbank slopar kontanterna i Falun och Borlänge

/
  • Jörgen Isaksson vid insättningsautomaten i Swedbanks lobby. Till halvårsskiftet kommer kontanthanteringen över disk att tas bort i banken.
  • Ingvar Åslund, 66 år från Falun tycker att bankerna håller på att

Swedbank i Borlänge avskaffar kontanthanteringen till halvårsskiftet. Kontoret i Falun är på gång med samma förändring.
Nu genomför banken samtal med sina kunder och pensionärsorganisationer för att öka medvetenheten.
– Vi hjälper till och visar och visar, säger Jörgen Isaksson, kontorschef i Borlänge.

Annons

DT har undersökt hur kontanthanteringen bland Borlänges och Faluns banker ser ut. Till sommaren kommer Swedbank i Borlänge att ta bort kontanthanteringen över disk. Kontoret i Falun har ännu inte bestämt datum för förändringen.

– Det är av tre anledningar som vi gör det här: säkerhet, miljö och för samhället, säger Jörgen Isaksson.

Under senare år har det skett rån på banker runt om i länet. Traumatiska upplevelser för inblandad personal. Minskat antal kontanter gör det mindre lönsamt att råna banker, butiker och människor.

Riksbanken har räknat ut att hanteringen av sedlar och mynt kostar sammanlagt elva miljarder kronor. När kontanter tas ut och sedan spenderas i butik så färdas de oftast till Stockholm. Därifrån hämtas nya kontanter. Enligt Swedbank så släpper enbart bankens kontanttransporter ut 700 ton koldioxid i luften, årligen.

– Vi vill förändra kundbeteendet så att kunderna hanterar kontanter på ett smartare sätt, säger Jörgen Isaksson.

Jörgen Isaksson började träffa handikapp- och pensionärsorganisationer redan i höst. Reaktionerna har varit blandade berättar han. Vissa har varit arga och ledsna, medan de flesta har visat förståelse. Antalet kunder som tar pengar via disken har minskat varje år. Om de som tycker att det känns otryggt att ta ut pengar utomhus säger han:

– Jag förstår att de känner så. I Borlänge finns runt 18 stycken uttagsautomater i blandade miljöer utomhus och inomhus så det finns lösningar. Jag brukar ta ut lite extra när jag handlar mat till exempel. Kontanter kommer vara kvar länge till, säger Jörgen Isaksson.

Att växla till utländsk valuta kommer inte heller gå med det finns euro i de flesta bankautomater. Swedbank har likt SEB en automatkur inne i banken där det finns insättningsautomat för sedlar och mynt. För företag och föreningar som behöver sätta in stora summor vid enstaka tillfällen finns andra lösningar. För kunder som av olika anledningar plötsligt finner sig utan bankkort kommer personalen kunna hjälpa till att ta ut pengar.

– Jag läste om en man som undrade hur det skulle gå om hans kort går sönder, maten är slut och det tar tre dagar att få ett nytt kort. Självklart ska det gå att lösa en sådan situation, säger Jörgen Isaksson.

SEB i Borlänge tog redan i somras bort sin kontanthantering och byggde en ny kvällsöppen lobby där insättnings och uttagsautomater finns. Den har öppet mellan 06 och 22, är uppvärmd och likt Swedbank finns personal tillhands för att hjälpa kunder utan bankkort.

– Det är ingen skillnad förutom att kontanthanteringen är ute i lobbyn i stället. Vi har fått mycket beröm av våra kunder som tycker att tillgängligheten har ökat, säger kontorschefen Catrine Stenback.

Mer läsning

Annons