Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svårare att få fast klottrare"

/

Annons

Som tidningen berättat tidigare finns delade meningar om fritidsnämndens plank för graffiti. Polisen står fast vid sin negativa inställning och pekar på dåliga erfarenheter från försök på andra håll.

- Det är polisens primära uppdrag att försöka förebygga brott. Erfarenheterna från Örebro är negativa vad gäller klotterplank. Förfrågningar till polisen i Norrköping och Malmö har inte givit anledning till förändrad uppfattning, säger Erik Gatu, tillförordnad chef samordningsområde Borlänge.

En del befarar att planket ska medföra ökat klotter på stan. Andra hoppas på motsatsen. Fritidsnämndens ordförande Ola Brossberg (s) rycker att det är värt ett försök. Polisen ser en risk, att det blir svårare att bekämpa klotter i Borlänge, när ett legalt plank nu satts upp:

- Möjligheterna till beslag och förverkande av sprayburkar kan antas bli försvårade. Det sistnämnda är ett viktigt brottsförebyggande instrument, eftersom det idag finns lagstöd för att undersöka exempelvis en ryggsäck i jakten på sprayburkar. Den möjligheten försvinner i praktiken med ett så kallat legalt klotterplank, säger Erik Gatu.

Ett studiebesök i samverkan med kommunen har gjorts i Örebro för att studera erfarenheterna av olika sätt att försöka förebygga skadegörelse. Erik Gatu konstaterar också att polisen var inbjuden till ett möte om klotterplanket.

- Det hölls dock när processen var långt gången. Syftet kunde därför inte ha varit att inhämta polisens uppfattning, utan det kan istället antas att syftet var att ge planket legitimitet genom polisens närvaro. Därför valde vi att inte delta i det mötet.

Gatu säger att grunden till polisens uppfattning är en oro över de ungas hälsa och utveckling.

- När sådana farhågor finns, är det en polisiär skyldighet att redovisa dessa till kommunen, vilket även gjordes i en skrivelse.

Mer läsning

Annons