Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter i Borlänge slog världsrekord – tog hem segern i Delsbo Electric

Det blev nytt världsrekord när studenterna på Högskolan Dalarna vann tävlingen Delsbo Electric. De lyckades bygga den energisnålaste farkosten av alla. Med en elförbrukning som motsvarar mindre än ett kryddmått bränsle, kan en människa färdas i en hel mil.

Annons

Ett gäng blivande ingenjörer på Högskolan Dalarna ställde för första gången upp i Delsbo Electric. En tävling som går ut på att tillverka en rälsgående batteridriven farkost. Studenterna får ta hjälp av utomstående expertis som lärarna på skolan till exempel, men konstruktionen ska de ta fram själva.

Ingenjörsstudenterna på Högskolan i Borlänge Benny Magnusson, Jens  Bertilsson, Fredrik Gustafsson och Mikael Kalrot vann tävlingen Delsbo Electric. De slog världsrekord genom att bygga den energisnålaste batteridrivna rälsfarkosten.

I Borlänge har Mikael Kalrot, Jens Bertilsson, Fredrik Gustafsson och Benny Magnusson byggt Eximus 2016. Det är en kajakliknande vagn där sex passagerare sitter på rad. Den beräknade totalvikten är 300 kilo och det gäller att få ekipaget att ta sig runt en 3,36 kilometer lång bana med så lite elkraft som möjligt. Hastigheten är inte det viktigaste, men det finns en maxtid att hålla sig till.

Det tidigare världsrekordet låg på 1,26 wattimmar per person och kilometer. Men det slog högskolestudenterna i Borlänge med råge. De lyckades få ner elförbrukningen till 0,84 wattimmar.

– Vi uppmanar alla andra högskolor och gymnasier i Sverige att ta rekordet ifrån oss, säger Fredrik Gustafsson.

Enligt Patrik Kenger, avdelning inom material och teknik på Högskolan Dalarna, såg det inte så lovande ut i början. Men ju närmare tävlingen de kom, dest mer växte självförtroendet.

De var åtta studenter från början, men hälften hoppade av projektet på grund av tidsbrist, eftersom allt arbete har skett utanför skoltid.

– När det väl blev vi fyra så märkte man en helt annan laddning och satsningen var väldigt stor från alla, så på slutet var man väldigt optimistisk, säger Benny Magnusson.

Fredrik Gustafsson, Jens Bertilsson, Benny Magnusson och Mikael Kalrot belönades med diplom och stipendier.

Förutom segern i Delsbo Electric, belönades de fyra Borlängestudenterna även med varsitt stipendium på 4 000 kronor från Teknikerjakten som är ett samarbetsprojekt mellan EJ Ljungbergs fond, Högskolan Dalarna samt Falu och Borlänge kommun.

LÄS MER om Borlänge