Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömlöst - men inte kaos

Under natten till annandagen drog stormen Dagmar fram över Borlänge.
I hennes spår kan noteras drygt tusentalet strömlösa hushåll.

Annons

När vinden låg på som värst över Tunaslätten tidigt på annandagsmorgonen uppgick vindstyrkrona till 23-24 sekundmeter. Något som innebar att en mängd träd knäckts i stormbyarna. I många fall rasade träden över elledningar vilket gjorde att Borlänge energi vid 09-tiden på förmiddagen kunde räkna in 1129 strömlösa hushåll i Borlänge.

– Det är rena rama plockepinn med träden ute där och framför allt är det byarna runt Borlänge som drabbats. Dalvik, Tronsjö, Hovgården, Bomsarvet, Sunnanö och Laxsjön är några av de drabbade byarna, sade Anders Åberg vid Borlänge energis driftjour vid 11-tiden på annandagens förmiddag.

Då hade man haft röjningspersonal ute i ett par timmar och antalet strömlösa hushåll hade då minskats till 915 st.

– Så snart vinden avtog skickade vi ut full styrka för att få undan träden och få igång elleveranserna igen. Vi jobbar på för fullt men vågar inte ge några exakta löften om när de drabbade hushållen kan få sin ström tillbaka.

För räddningstjänstens vidkommande blev stormnatten trots allt inte alltför kaosartad.

– Med undantag av att vi fick rycka ut till Mellsta camping där en husvagn krossats av ett träd (se annan artikel, reds anm) så har vi inte drabbats särskilt mycket även om det givetvis legat en hel del träd över vägarna i Borlänge, säger man från Räddningstjänsten DalaMitt.

Även från polisens sida kan man bekräfta att det mest ser ut att vara stormfällda träd som ställer till det.

– Det har legat träd över vägarna på många håll, bland annat i Barkargärdet, Mats Knuts och Övermora, uppger vakthavande befäl vid middagstid på annandagen.

Mer läsning

Annons