Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ström vill få fler att ta bussen

/

Annons

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Ingemar Ström att Dalatrafik ska få i uppdrag att se över zonindelningen i länet. Hans vilja är att Borlänge och Falun skulle utgöra en och samma zon. Vilket skulle göra det billigare att ta bussen.

- Man bör titta på det här, se om det är möjligt.

Ingemar Ström pekar på att tusentals personer varje dag pendlar mellan städerna.

- Väldigt många åker bil. Även om många har funnit bussen som ett acceptabelt transportalternativ så åker det stora flertalet i egen bil och oftast ensam i bilen.

En enkelbiljett för en vuxen Borlänge-Falun kostar idag 34 kronor. Ett så kallat kombikort som gäller i 31 dagar, för två zoner, kostar 580 kr för en vuxen. Priset för ett kommunkort är 380 kr och för ett zonkort 300 kr. Ingemar Ström tror att fler skulle ta bussen om det upplevdes som billigare än att åka bil.

- Som det är idag kostar bussbiljetten ungefär dubbelt så mycket som bränslet för att resa de två milen mellan städerna. Även om man är medveten om att milkostnaden är mycket högre än så, så är det ändå vad det kostar att tanka som är det mest påtagliga, säger Ström som i sitt resonemang utgår från vad en enkelbiljett kostar.

Den som köper ett kort åker däremot betydligt billigare, per resa. Betydligt under halva priset, om man reser ofta. En pendlare som exempelvis reser 20 dagar under en månad betalar drygt 14 kr per enkelresa.

Miljöpartiet i Falun har lämnat in ett liknande förslag.

- Det här skulle kunna stimulera fler att åka kollektivt, tror Ingemar Ström som också funderar på om det i förlängningen skulle kunna gå att få EU-pengar för att genomföra förslaget.

Mer läsning

Annons