Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk under påskhandeln

/
  • Strejk. Anette Hampus jobbar på Willys i Borlänge, en av de butiker som varslats om strejk lagom till påskhandeln. Foto: Mikael Forslund

Annons

De senaste dagarna har förhandlingarna om ett nytt avtal för cirka 120 000 anställda inom detaljhandeln och cirka 30 000 på lagersidan pågått.

I söndags fanns en överenskommelse om en löneökning på 4,2 procent för butiks- och lageranställda. Något som både fackförbundet Handels och arbetsgivarna Svensk Handel var nöjda med.

Det treåriga avtalet var sammanlagt värt 12,6 procent. I siffran ingår en jämställdhetspott för att få upp lönerna i kvinnodominerade branscher.

Men när Svensk Handel skulle få klartecken från Svenskt Näringslivs beredningsutskott blev det nej. Avtalet anses kosta för mycket och det finns en start oro för att golvet för löneökningarna hissas upp.

- Det är skamligt att miljonärerna i Svenskt Näringslivs styrelse sitter och bestämmer att tjejerna i butikerna inte ska få rimliga löneökningar, säger Roger Hemming, ombudsman Handels Dalarna.

- Varken vi eller medlemmarna har någon förståelse för deras agerande, fortsätter han.

I går presenterade Handels sina stridsåtgärder.

Förbundet varslar om total strejk vid 94 arbetsplatser runt om i landet. Totalt berörs drygt 6 000 anställda av strejkvarslet.

I Dalarna berörs totalt 550 anställda på fyra arbetsplatser: Willys i Borlänge, Överskottsbolaget i Borlänge, Clas Ohlson i Insjön och ICA:s lager i Borlänge.

Strejken träder i kraft klockan 00.00 skärtorsdag den 5 april.

Från strejken undantas leveranser till sjukhus, skolor, förskolor, pensionärshem, fängelser, brandförsvaret, militära förband och polisen.

- Vi är beredda att strejka tills vi får igenom avtalet, säger Roger Hemming.

Anette Hampus arbetar på Willys i Borlänge, en av de butiker som drabbas av strejken.

- Det är synd för Willys som förlorar kunder på grund av strejken. Men det är fel av Svenskt Näringsliv att stoppa kvinnosatsningen, säger hon.

Handels träffade i går även LO:s styrelse och begärde sympatiåtgärder.

- Vi vet ännu inte vilka som hänger på. Ett sådant varsel kommer troligen under tisdagen, säger Roger Hemming.

I går gick Hotell- och restaurangfacket ut med ett pressmeddelande där de stöder Handels i konflikten om höjda löner och förbättrade anställningsvillkor för de lågavlönade kvinnorna i den privata tjänstesektorn.

Mer läsning

Annons