Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor skadegörelse vid Tjärnaskolan

/
  • På måndagsmorgonen kunde vaktmästarna Tarmo Kerkelä och Göran Arnberg konstatera att ett 40-tal fönsterrutor krossats vid Tjärnaskolan under helgen.
  • – Vi har barn vid skolan från förskoleklass och upp till årskurs 6 och jag tror inte att det är våra elever som ligger bakom det här, säger Tjärnaskolans rektor, Katarina Gessner.

Ett 40-tal krossade rutor i fönster och dörrar. Det var vad som mötte personalen vid Tjärnaskolan på måndagsmorgonen.
Sedan jul har nu mer än 100 rutor krossats vid skolan, skadegörelse som kostar kommunen enorma summor.
"Vi måste få ett slut på det här", menar vaktmästarna Göran Arnberg och Tarmo Kerkelä som nu tröttnat på den ständigt återkommande vandaliseringen.

Annons

Så sent som i fredags bytte glasmästaren den sista av det 30-tal rutor som slogs sönder vid Tjärnaskolan under förra helgen. Allt arbete var dock förgäves. På måndagsmorgonen var samtliga rutor krossade igen, plus ytterligare ett tiotal.

– Skadegörelsen tog fart i somras och sedan jul har det bara blivit värre och värre, säger Göran Arnberg, en av skolans vaktmästare.

På juldagen krossades 31 rutor och lika många under förra helgen.

– Nu i helgen har ytterligare 40 rutor krossats, säger Göran Arnberg uppgivet.

Fönstren som vandaliserats finns i bottenvåningen och det mesta tyder på att en spetsig hammare av den typ som brukar finnas i bussar för att krossa glaset vid en olycka använts.

– Rutorna är tonade för hindra att det ska bli för varmt inne när solen skiner och kostar därför också mer än vanligt glas. Sammanlagt handlar det om enorma kostnader, säger Göran Arnberg.

Katarina Gessner är Tjärnaskolans rektor och hon är om möjligt ännu mer upprörd över skadegörelsen.

– Vad jag egentligen tycker lämpar sig nog inte i tryck! Jag hoppas verkligen att vi ska kunna stoppa skadegörelsen, säger rektorn.

Sedan årsskiftet har Securitas bevakning av skolan utökats, något som hittills inte gett något resultat.

– Vi har barn från förskoleklass till årskurs 6 och jag tror inte att det är våra elever som ligger bakom det här, säger Katarina Gessner.

Även vaktmästarna tror att skolans egna elever är för unga för att ligga bakom skadegörelsen.

– Det verkar som om området kring skolan blivit ett tillhåll under helgerna. Burkar och flaskor brukar ligga slängda på marken liksom fimpar och annat skräp. Jag tycker också att det är konstigt att ingen av de som bor i närheten har hört ljudet från all glaskrossning, säger Göran Arnberg.

Thorsten Bladlund är risk- och säkerhetssamordnare vid Borlänge kommun och den som nu fått uppdraget att försöka hitta en lösning på problemet.

– Bäst vore naturligtvis att alla goda krafter hjälps åt för att hitta den eller de som ägnar sig åt det här. Rent tekniskt tror jag annars att kameraövervakning ligger närmast till hands. Sedan förra årsskiftet har vi på försök haft kameror vid skolorna i Forssa Klack och Kvarnsveden och troligen blir det nu kameror även vid Tjärnaskolan, säger Thorsten Bladlund.

Någon siffra över vad den senaste tidens glaskrossning vid Tjärnaskolan kostat har inte gått att få fram. Klart är dock att det inte är något försäkringsärende då kommunens självrisk vid varje skadetillfälle uppgår till fem basbelopp, vilket för 2012 innebär 220 000 kronor. Samtliga fall av skadegörelse har anmälts till polisen.

Mer läsning

Annons