Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendiater jobbar för Guatemalas barn

/
  • Foto: Peter Ohlsson
  • Tvättdags. Renlighet är också viktigt att lära ut. Här ska händerna tvättas före maten. Emilia Thurin-Melin ser till att att det blir rätt gjort.
  • Emilia Thurin-Melin och Greta Lysholm, från Borlänge respektive Falun, är just nu i Guatemala där med arbetar som volontärarbetare. – Många människor här, såväl vuxna som barn, har öden, historier och minnen vi inte kan förestalla oss, berättar de.
  • Lek och glädje. Manos de Colores innebär inte bara studier. Här ges de guatemalanska barnen också möjlighet till lek och glädje. Greta Lysholm sätter snurr på skolgårdens populära karusell.
  • Trädgårdsarbete. Här arbetar Greta och Emilia i skolans trädgård där grödor för skolbarnens och deras familjers försörjning odlas. – Jorden består mest av grus och är mycket svårarbetad, säger de.

Annons

Guatemala ar ett land som under 40 år härjades av inbördeskrig och förtryck vilket innebar förföljelse, tortyr och mord på de som var i opposition mot regeringen. Framför allt drabbades landets urbefolkning, mayaindianerna, mycket hårt. 1996 blev det dock fred i Guatemala, men än idag syns spåren efter krigsåren, inte minst på människorna.

- Många, såväl vuxna som barn, har öden, historier och minnen vi inte kan förestalla oss, berättar Emilia och Greta som just nu volontärarbetar på en skola i Quetzaltenango, Guatemalas näst största stad.

Skolan de arbetar vid heter El Nahual och är en icke-vinstdrivande skola där alla inkomster går till olika volontärprojekt. El Nahual grundades för att hjälpa familjer som saknar de pengar som krävs för att ge barnen en grundutbildning. Dessa barn är helt beroende av ekonomisk hjälp för att få gå i skola.

Skolans största inkomstkälla är turister och volontärer som kommer dit för att studera spanska. Undervisningen sker fyra timmar per dag, fem dagar i veckan. Varje elev har sin egen lärare.

- Vi tog lektioner i fyra veckor, och från att inte kunna någon spanska alls kan vi nu konversera riktigt bra. Varje dag har vi dessutom en timmes undervisning om Guatemalas kultur och historia. Det gör att man lättare anpassar sig till det guatemalanska samhället.

När Emilia och Greta var färdiga med spanskautbildningen hjälpte skolan till med att hitta ett volontärprojekt. Deras uppgift blev att arbeta som lärare i engelska och bild i projektet Manos de Colores.

- Projektet fokuserar på akademiska och estetiska ämnen då det är något som många barn här aldrig fått prova. Många föräldrar tycker det kostar för mycket eller är onödigt. Just nu går ungefär 60 barn i åldrarna sex till 18 år på skolan. För vissa av barnen är det den enda undervisning de får, berättar Greta och Emilia som under sin tid i Guatemala även erhållit ett stipendium från Ung Kraft i Dalarna.

- Barnen i Manos de Colores saknar ofta en eller bägge föräldrarna och löper stor risk att bli en del av den majoritet av unga guatemalaner som inte går klart grundskolan.

Men det är inte enbart arbete som gäller under vistelsen i Guatemala. Det blir även tid över för utflykter och äventyr för de bägge dalaflickorna som trivs mycket bra.

- Människorna är gästvänliga och varma, trots allt de har gått igenom. Kulturen och miljön är väldigt vacker och under helgerna finns möjlighet till spännande utflykter. Allt från vulkaner, marknader och varmvattenkällor finns i närheten, säger Emilia och Greta som inte ångrar sin resa.

- Absolut inte. Om frivilligarbete är något man är intresserad av kan vi verkligen rekommendera Guatemala och El Nahual där volontärer alltid behövs. Arbetet man gör här känns dessutom viktigt.

Emilia Thurin-Melin och Greta Lysholm återvänder till Sverige om några veckor. Då ska de bland annat besöka Borlänge och Faluns gymnasieskolor för att berätta om sitt arbete i Guatemala.

FAKTA/EL NAHUALS VOLONTÄRSPROJEKT

• Manos de Colores: En gratis efter-skolan-skola som erbjuder lektioner i engelska, spanska, matte, bild, konst och gitarr.

• Padrinos de Colores: Om man blir en padrino bidrar man ekonomiskt till att flera guatemalanska barn får gå i skola. Ett år i en statlig skola kostar cirka 200 dollar. Den som blir en padrino får brev och foton från barnen där de berättar hur de har det i skolan.

• Primary school certification program: Vuxna utan färdig grundskolautbildning ges lektioner i engelska, matte och spanska. Efter två års studier tar man studenten och får ett statligt godkänt grundskolebetyg.

• Mujeres de El Nahual: En ekologisk odling till förmån for familjerna. Idag jobbar runt 40 kvinnor med att plantera och skörda för att sedan ta hem till sina familjer. Allt som blir över från odlingen säljs pa marknaden och pengarna återinvesteras i projektet.

• Bicycle repair workshop and training: Att cykla är det vanligaste transportsättet för familjerna. Vid skolan finns en gratis cykelverkstad som även lär barn och vuxna att själva laga och bygga cyklar.

• Legal counsil: Advokater och juridikstuderande ger gratis rådgivning. Många familjer behöver exempelvis hjälp för att registrera barn födda utanför sjukhus. Om barnen inte registreras bötfalls man med en summa som stiger för varje år.

• Medical treatment: Läkare och tandläkare erbjuder gratisbesök for familjer som har kontakt med skolan. El Nahual samarbetar även med ett sjukhus som erbjuder billigare medicin och behandling.

Mer läsning

Annons