Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startar unik utbildning i ljusdesign

/
  • Foto: Mattias Nääs
  • Ljusdesign. Högskolan Dalarna och Boomtown startar en utbildning i ljusdesign för scen och events i höst. Yrkesverksamma ljusdesigners kommer att leda utbildningen i Boomtowns lokaler på Wallinskolan. Resten av utbildningen är förlagd till Högskolan Dalarna. Foto: Mattias Nääs

Annons

Den tekniska utvecklingen inom ljusdesign har under de senaste åren tagit ett rejält kliv framåt. I samband med de tekniska landvinningarna har också möjligheterna att använda ljus vid konserter och andra evenemang ökat avsevärt. För att kunna möta de krav som ställs på ljusdesigners idag startar Högskolan Dalarna och Boomtown en ljusdesignutbildning för scen och event. Högskolan Dalarna är huvudman för utbildningen. 20 platser har beretts inför höstterminen. Dessa kan komma att utökas inför höstterminen 2008.

- Att arbeta med ljusdesign idag är ett annorlunda yrke än vad det var för några år sedan. Idag är systemen så komplexa och det krävs ganska mycket kunskap för att hänga med, säger Björn Eriksson vid Boomtown. Han är även projektledare för utbildningen och har arbetat som ljusdesigner sedan 1980.

Inriktningen av ljusdesign för scen och event är man ensamma om, åtminstone så vitt Björn Eriksson vet.

Det är efter önskemål från personal på Boomtown och från branschen som Högskolan Dalarna och Boomtown har beslutat sig för att starta utbildningen. Hälften av tiden kommer studenterna tillbringa på Högskolan Dalarna för att läsa ämnen som projektledning, elteknik, logistik och hållfasthet. Utbildningen i ljusdesign är förlagd till Boomtown och kommer att ledas av yrkesverksamma ljusdesigners. Dessutom kommer Boomtown att köpa in utrustning för tre miljoner kronor. Inköpen finansieras av Region Dalarna och EU.

- Det är representanter för branschen som hjälper till med vad som behöver köpas in, säger Björn Eriksson.

För tillfället arbetar Boomtown med en projektering av ett ljuslaboratorium.

- Utbildningen innebär en kombination av kreativitet och teknik. Syftet är att man ska bli ljustekniker och ljusdesigner. De studenter som kan gå här är personer som vill ha ett kreativt yrke, där man använder sig av teknik, säger Björn Eriksson.

Under utbildningen kommer Boomtown ha tillgång till en större scen i Borlänge.

- Vi kommer även att söka kontakt med näringslivet och andra aktörer, säger Björn Eriksson.

Han tror inte att det finns risk för att man utbildar för arbetslöshet.

- Idag är det svårt att hitta kvalificerade ljusdesigners. Dessutom är ljussystemen gemensamma för hela västvärlden. Men både den kreativa sidan och den teoretiska behövs för att lyckas i yrket, säger Björn Eriksson.

Mer läsning

Annons