Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söpnarbybor kräver att vägbygget påbörjas

/
  • Kräver nya väg. – Det inträffar dagligen tillbud längs Torsångsvägen och antingen måste den nya vägen påbörjas eller farthinder sättas upp, anser fr v Christer Wallin, Karl-Erik Trogen, Lina Holm, Gunnel Trogen och Johanna Holm. Längst fram sitter Caroline Alteus och Jonas lindqwist med barnen Linus och Amanda
  • Kritisk. – Det är förenat med livsfara bara att hämta posten. Bilarna kör långt över tillåtna 50 km/h och dessutom ser vi tydligt att trafikmängden ständigt ökar, berättar Christer Wallin.

Annons

För några år sedan beslutade kommunen att en ny väg mellan Borlänge och Torsång skulle anläggas. Vägen skulle dras från Islingby industriområde, över rudorna och via Alsbäck vidare mot Torsång.

Projektet drivs i samarbete med Vägverket, där kommunen ansvarar för biten fram till Alsbäck, medan Vägverket bekostar vägbygget från Alsbäck till Torsång. Kommunens del beräknas kosta cirka 21 miljoner kronor varav Vägverket står för tre miljoner eftersom de tar hela kostnaden för anläggandet av en gång- och cykelbana längs sträckan.

Ursprungligen var tanken att vägbygget skulle påbörjas så snart som möjligt. Ännu har dock inget skett.

- Man skjuter upp vägbygget hela tiden och hävdar att det saknas pengar. Det är ju struntprat. Har kommunen råd att förskottera pengar till såväl Salaproppen som Faluvägen och även lägga ned 18 miljoner på att göra Stationsgatan till en boulevard måste det ju finnas gott om pengar, anser Christer Wallin som bor längs den nuvarande vägen.

- Det sker ständiga tillbud och det är förenat med livsfara bara att hämta posten. Bilarna kör långt över tillåtna 50 km/h och dessutom ser vi tydligt att trafikmängden ständigt ökar, tillägger han.

Den uppfattningen är han långt ifrån ensam om. Johanna Holm är dagmamma i Söpnarby och hon måste dagligen gå längs vägen med barn och barnvagnar för att ta sig till en lekplats.

- Det är verkligen otäckt. Bilarna formligen slickar barnvagnen, säger hon.

Småbarnsföräldrarna Caroline Alteus och Jonas Lindqwist upplever också den intensiva trafiken som en uppenbar risk.

- Vi vågar inte ens ha ungarna på gården. Skulle de springa ut på vägen så skulle bilarna inte ha en chans att stanna, de kör alldeles för fort, berättar de.

Kommunens beslut att bygga nya bostäder i Uvbergsviken lär dessutom förvärra problemet befarar Söpnarbyborna.

- Då lär det ju bli ännu fler fordon som kör är, inte minst under byggperioden lär det bli mycket tung trafik. Vi kräver nu att den nya vägen påbörjas eller att den nuvarande förses med farthinder i någon form. Nu är situationen ohållbar, avslutar de.

Mer läsning

Annons