Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soltorg firar ett halvt sekel

/
  • Tre av förgrundsfigurerna i går när Soltorgsgymnasiet firade 50 år. Från vänster Berndt Carlsson, Per Hamne och Olle Berglund
  • Erikslundsgymnasiets rektor Elisabeth Sjögren var en av flera som uppvaktade Soltorgsgymnasiets rektor Per Hamne när skolan firade 50-årsjubileet.

I februari var det 50 år sedan Soltorgsskolan invigdes. På grund av renoveringen av skolan har firandet av jubileet dröjt.
I går var det dags och förutom en del av skolans personal deltog både politiker och högre tjänstemän i kommunen, sammanlagt ett 20-tal personer, i firandet.

Annons

Det var en ganska enkel ceremoni där Soltorgsgymnasiets rektor Per Hamne inledningsvis berättade att det var 1957 som stadsfullmäktige beslutade att starta ett tekniskt läroverk i Borlänge.

På den tiden höll man till med undervisningen i gamla samrealskolan. Så småningom fattades beslutet att bygga en hel ny skolbyggnad. Arkitekterna Jack Hansson och Gustav Liljemark gjorde skissförslaget, nio anbud kom in och Diös fick uppdraget att bygga.

Det första spadtaget togs av stadsfullmäktiges ordförande John Kypengren 2 mars 1959 och den 9 januari året därefter var det dags för taklagsfest.

Den officiella invigningen av Soltorgsskolan, som kostade 5,5 miljoner kronor att bygga, ägde rum den 8 februari 1961. Det var en stor händelse på sin tid med representanter för både landets och länets högsta skolmyndigheter på plats. I sitt invigningstal framhöll statsrådet Ragnar Edenman faran för specialisering vid de tekniska läroverken och betydelsen av en gedigen allsidig teknisk utbildning.

Om byggnaden tyckte Edenman att det var "en ganska unik skapelse som är mycket litet konventionell, idélösningen är originell och verkar effektiv och bör kunna skapa trivsel", sade han.

Landshövdingen Gösta Elfving, byggmästare Anders Diös, länsskolnämndens ordförande riksdagsman Ejnar Persson med flera andra prominenta personer deltog i invigningen.

Redan i slutet av maj året före invigningen hade den första ingenjörskullen utexaminerats från skolan, men de hade gått på samrealskolan under läsåret och gick bara in i aulan, fick sina betyg och gick sedan ut igen.

Per Hamne visade gamla bilder och tidningsartiklar från olika perioder under de gångna åren, och nytagna från den omfattande renoveringen. Skolans personal och elever, tillsammans cirka 500 personer, klarade att ha verksamheten i gång under hela byggtiden.

– Alla ställde upp något helt otroligt och processen sparade flera miljoner kronor åt kommunen, sade Per Hamne.

Berndt Carlsson, En av skolans lärare, berättade lite grann om den tekniska utveckling som har skett under åren. Han har själv varit elev på skolan – han gick ut som reglerteknisk ingenjör från skolan 1966 – och framhöll att skolan hela tiden genom alla åren varit i framkant av utvecklingen.

– Det har varit möjligt tack vare alla högutbildade kollegor, och det har alltid varit någon längst fram och nosat på det okända. Eleverna här har också känt att de gått på en skola som är med där framme, sade han och fortsatte:

– Vårt ledord på Soltorg är att vi har en ribba som vi inte sänker. Vi hjälper eleverna över ribban i stället.

Han berättade som ett exempel i den ambitionen att skolan från och med i år har läxhjälp fyra dagar i veckan i matsalen.

– Per Hamne har sett till att det finns två kollegor som hjälper elever som behöver extra stöd i matte och fysik, men ofta är det tre eller fyra lärare på plats. Vi har den atmosfären på skolan att om vi ser att det är många elever på plats så stannar vi och hjälper till, sade Berndt Carlsson och fortsatte:

– Och det behövs, för flera gånger har jag sett att det varit både 60 och 70 elever i matsalen.

En annan lärare, Olle Berglund, som har varit skolans representant i samband med renoveringen, redogjorde dels för byggprocessen, dels för hur Soltorgsgymnasiet rustat för framtiden, och han konstaterade att det är nödvändigt nu när kraven återigen skruvas upp på de tekniska utbildningarna.

I dag har Soltorgsgymnasiet 480 elever fördelade på Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet och Tvärvetarprogrammet. Gymnasiet har blivit utvalt att vara en av de skolor som ingår i försöksverksamheten med ett fjärde år inom teknikprogrammet.

Mer läsning

Annons