Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia för ungdomars talan

/
  • Ungdomsråd. Sofia Rosén är ny ordförande för Borlänge ungdomsråd och tycker att Borläönge är en bra ungdomsstad. – Cozmoz är grymt som ungdomslokal, men saker och ting kan alltid bli ännu bättre, säger hon.

Annons
  • Ålder: Snart 18.
  • Yrke: Studerande men jobbar dels som telefonförsäljare, dels på Torsångs café.
  • Bor: Egen lägenhet på Hagalund.
  • Familj: Mamma, pappa, tre syskon och plastföräldrar.
  • Intressen: Ungdomsfrågor, att umgås med vänner och hästar. Just nu håller jag också på att ta körkort.

Sofia Rosén är inte den som räd engagemang och ansvar. Ända sedan mellanstadieåldern har hon varit engagerad i ungdomars vardag. Först i elevrådet vid Alsbäcks skola och Mjälgaskolan men också som ordförande för Vi Unga i Milsbo. Idag går hon humanvetarprogrammet vid Kristinegymnasiet i Falun där hon också axlar rollen som elevkårsordförande.

Sofia är dessutom nyligen vald till ny ordförande för Borlänge Ungdomsråd så bäva månde Borlängepolitikens betongbakar.

– Visst är det lite av ett gubbvälde som styr i Borlänge, men samtidigt så sker det mycket bra saker här. Cozmoz är ju till exempel ett grymt bra hus för oss ungdomar, slår hon fast.

– Även om Cozmoz säker kan utnyttjas ännu bättre så är det mycket bra ungdomsverksamhet som pågår där. Musikskola, replokaler för olika band, cafékvällar och konserter är ju saker som ungdomar i andra kommuner ofta saknar.

Cozmoz är därmed navet kring vilket mycket av ungdomsverksamheten i Borlänge snurrar kring. Förutom att Borlänge Ungdomsråd har sitt säte där så finns där också ett s k ungdomskontor som förhoppningsvis ytterligare ska öka ungdomars engagemang i olika frågor.

– Ungdomskontoret är en ny grej som Ungdomsrådet startat. Där kan små föreningar hyra kontors- och möteslokaler gratis för att kunna bedriva sin verksamhet, berättar Sofia som också har andra planer för Cozmoz.

– Vi har skrivit ett förslag om att tillåta alkoholservering på Cozmoz vid vissa speciella arrangemang. Det behövs för att man ska ha råd att ta dit lite dyrare artister. Tanken är då att alkoholserveringen enbart ska ske på övre planet dit det ska vara åldergräns.

Detta är givetvis en kontroversiell fråga som lär få kommunens nykterhetsivrare att sätta i vrångstrupen. Det är dock inget som Sofia Rosén räds.

– Det är ju inte meningen att det alltid ska serveras alkohol där. De vanliga discokvällarna ska precis som tidigare bli drogfria. Men det är viktigt att den här frågan diskuteras, betonar hon

Mer läsning

Annons