Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen kritisk mot "nedläggning" av ungdomar

Älvnäsgården har haft ett flertal incidenter med utåtagerande ungdomar där personal tvinga ungdomar att lägga sig ner. Anledningen tros vara det stora spannet i åldrar och problematik som Socialstyrelsen kräver åtgärder mot.

Annons

Socialstyrelsen har granskat de 22 avvikelserapporterna som personalen har gjort. Av dessa avsåg tolv så kallade tvångs- och begränsningsåtgärder då flertalet inträffade under tidig sommar. Hälften beskrivs åtgärden som "begränsning". Till inspektörerna har personalen beskrivit hur "nedläggningar" gjorts mot ungdomarna.

Socialstyrelsen nämner, i sina skäl för beslut, regeringsformen som säger att medborgare är skyddade mot tvångsåtgärder och frihetsberövande. Myndigheten understryker att tvång och våld inte är tillåtet i verksamheten med undantag för nödvärn.

Myndigheten är kritisk mot att ordet begränsa används svepande i stället för att händelserna beskrivs i detalj. I efterhand går det inte att göra en bedömning om det varit en nödvärnssituation, anser myndigheten.

Socialstyrelsen gör samma bedömning som personalen att om gruppen ungdomar hade varit mer homogen så hade det inte krävts lika mycket av personalen. Enhetschefen beskriver till inspektörerna att många i personalen var nya och att de inte har haft någon handledning sedan verksamheten startade.

Älvnäsgåden och dess huvudman Adventum AB har till slutet av februari på sig att redovisa vilken kompetensutveckling personalen kommer få för att hantera ungdomarnas utåtagerande beteenden. Dessutom ska ungdomar som väsentligt skiljer sig åt i ålder och mognad inte vårdas tillsammans.

Mer läsning

Annons