Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen får svidande kritik

Annons

Mannen dömdes till fängelse för barnmisshandel. Domen i tingsrätten överklagades till hovrätten, som sänkte straffet till ett år och tio månaders fängelse.

Men innan pappan åtalades hade socialtjänsten i Borlänge fått många signaler om att allt inte stod rätt till i familjen. Både från pojken själv och från lärare i skolan.

I tv-programmet "Dokument inifrån", som sändes i SVT i söndags, berättades om fallet. Hur pojken gång på gäng sökt hjälp och polisanmält sin egen pappa för upprepade fall av misshandel. Hur han känner att myndigheterna svek honom i hans grundläggande rättigheter, när han behövde stöd och hjälp.

"Dokument inifrån" speglar den betydelse som kulturella skillnader kan ha för barnuppfostran, och hur svenska myndigheter hanterar detta. Pojken i Borlänge anser att kommunen valt att tro mer på pappan, än på honom. Den kontaktperson som utsågs till länk mellan kommunen och familjen, var imam i den församling som pappan var med i. och ställde sig på pappans sida.

I förra veckan valde Anette Wikblom, chef för utredningsenheten som jobbar med barn, ungdom och familjer, att göra en anmälan till länsstyrelsen. Detta för att få en granskning av hur socialtjänsten i Borlänge agerat i fallet. Och få svar på frågan om det begåtts några fel vid handläggningen.

Hon ser allvarligt på den kritik som riktas mot kommunen, att pojken säger att han inte blivit tagen på allvar:

- Jag har begärt en tillsyn, som det formellt heter. De uppgifter jag fått framlagt för mig är av den arten. Kommer den här typen av klagomål ska det göras en tillsyn.

Om kommunen begått misstag tar inte Anette Wikblom ställning till:

- Det får länsstyrelsen bedöma.

Länsstyrelsen fick in anmälan den 10 maj. Hur de ska gå vidare är inte beslutat:

- Vi ska titta på det på ett eller annat sätt, säger Kerstin Bergman, länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons