Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sociala får ansvar för äldres socialbidrag

/

Annons

Omsorgsnämnden har under de senaste tio åren haft hand om pensionärernas försörjningsstöd. Anledningen till detta är att kommunen i mitten på 1990-talet såg klara fördelar med detta.

Bland annat menade man att pensionärerna redan hade en kontakt med hemtjänsten och den utredning som gjorts om dessa behov lätt kunde kompletteras med en ekonomisk utredning. Något som skulle effektivisera arbetet och den som var i behov av stöd behövde bara förklara sina behov vid ett tillfälle.

Det fanns också en oro att äldre skulle avstå från kontakt med sociala för att söka socialbidrag då det av äldre ofta kunde sammankopplas med äldre former av fattigvård. Idag menar dock kommunen att det nuvarande upplägget är ineffektivt och att det finns risk för felbedömningar. De som söker hjälp har också ofta en social problematik och sedan tidigare kontakt med socialtjänsten.

Verksamheten är av så liten omfattning att några rutiner för handläggningen inte kunnat byggas upp. Under fjolåret fick ett 40-tal ålderspensionärer försörjningsstöd, 300 000 kronor betalades ut. Bland annat till dödsbon. I de flesta övriga fall rörde det sig om något enstaka tillfäller per hushåll. Det handlade om saker som tandläkare, glasögon, hyra och liknande.

Nu har omsorgsnämnden ställt sig bakom ett förslag om att socialnämnden i fortsättningen ska hantera ålderspensionärernas försörjningsstöd.

Mer läsning

Annons