Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöbrist i Paradisbacken

Bristen på vinterväder ställer till det.
Inte minst för Paradisbacken som tvingas hålla stängt mitt i jullovet.
– Vi saknar snö, konstaterar Per Sillén i Friluftsfrämjandet bedrövat.

Annons

Paradisbacken, även kallad Plättbacken, i Paradiset har under många decennier varit den självklara tummelplatsen vintertid för de många unga som varje år tar sina första stapplande steg på skidor och snowboards. Lagom till jul dansade också snön ned från skyn och man stod redo att öppna liftarna i backen. En backe som under fjolårets säsong kunde hålla öppet hela 50 dagar.

Men i år fick Borlängeborna tji på den punkten.

– Sedan blev det plötsligt åtta grader varmt och storm så snön försvann. I dag finns det bara ett tunt isigt snötäcke i backen och det är inget som duger för slalomåkning. Som det är nu är det bara pulkaåkning som gäller, säger Per Sillén som i stället får vänta på att mer snö ska falla.

– Vi är utlämnade åt vädret och det är ju rena lotteriet. Vi får väl se om nästa nederbörd kommer i form av snö eller som regn. Fördelen är i alla fall att backen är slät och fin från början och därför behövs heller inte särskilt mycket snö förrän den är åkbar.

Per Sillén har även varit upp och kontrollerat statusen på skidspåren i Tjärnaberget. Något som bjöd på en föga upplyftande syn.

– Jag har aldrig sett så mycket vatten rinna nedför berget och dessutom finns där en hel del nedfallna träd så det ser mörkt ut även på längdåkningssidan. De närmaste veckorna lär vi inte kunna få till några spår, undantaget är möjligen banvallen upp mot Pusselbo där situationen är något bättre, avslutar Per Sillén.

Aktuella uppgifter om Paradisbacken kan fås via Friluftsfrämjandets automatiska telefonsvarare på tel: 0243-16803.

Mer läsning

Annons