Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småbarn till akuten efter lek med råttgift på förskolan

/
  • Eva-Lena Jansson upptäckte att några småbarn lekte med råttgiftet.
  • I en låst garderob till höger om rektorn Kerstin Löhf förvarades råttgiftet.

Fyra barn fick i dag föras till akuten efter att ha lekt med råttgift på förskolan Svartnäsgården.
– Jag är upprörd över att man kan lägga ut råttgift i närheten av ett lekutrymme. Föräldrarna måste kunna känna trygghet när de lämnar barnen, säger skolchefen Ulf Månsson.

Annons

Personalen på Svartnäsgården har sett en mus vid två-tre tillfällen och anmält detta till fastighetskontoret. I tisdags kom Anticimex dit för att sätta ut råttgift i ett låst utrymme. Personalen visste att giftet var placerat i en garderob men inte hur det såg ut.

I dag strax före lunch såg Eva-Lena Jansson hur några barn lekte mamma, pappa, barn i lekrummet som garderoben ligger i.

– De hade något turkosblått som jag först trodde var ett ljus, berättar hon.

En annan i personalen trodde att det var själva giftet och när de jämförde med giftblocken eller -stavarna som låg kvar i garderoben visade det sig vara så.

– Jag fick panik vid tanken på att någon kunde ha fått i sig giftet, säger Eva-Lena Jansson.

– Extra obehagligt var det att vi bara hittade delar av en giftstav. Var var den andra delen? fortsätter kollegan Karin Wall.

Personalen agerade snabbt, kontaktade direkt giftcentralen och föräldrarna till de barn som lekt med giftet.

– Vi fick informera dem om att de måste åka in till akuten för observation, berättar Karin Wall.

Även de andra sju barnen som var på förskolan på torsdagen har varit i lekrummet och deras föräldrar informerades när de hämtade sina barn. Enligt den information som Karin Wall fick var att om man fått i sig råttgiftet kan det visa sig inom 24-72 timmar. Giftet kan orsaka inre blödningar.

– På giftcentralen sa de att föräldrarna skulle vara observanta på om barnen blödde ur näsa, hals eller ändtarm och i så fall åka direkt till akuten, berättar Karin Wall.

Inget av barnen hade vid 14-tiden visat några symptom. Giftblocket som de lekte med har analyserats och visat spår av grus, men några bitmärken har inte observerats i det.

– Vi har inga belägg för att något barn ätit av giftet, utan det här är en ren säkerhetsåtgärd, säger Kerstin Löhf som är rektor för Svartnäsgården.

Barnen som lekte med giftet är mellan ett och fyra år gamla. Kerstin Löhf kommer själv under kvällen att ringa till deras föräldrar för att försäkra sig om att de mår bra. Dessutom kommer lokalerna att saneras under helgen för att försäkra sig om att inte något mer gift finns utspritt.

– På måndag kommer förskolan att vara öppen som vanligt, säger Kerstin Löhf.

Hur mycket gift som var utplacerat i garderoben har förskolan inte fått något svar på. Man vet inte heller hur råttgiftet kommit ut ur det låsta utrymmet, men förmodligen har det släpats ut av själva musen. Springan under dörren är större än en femkrona ställd på högkant, så det är inga problem för en mus att ta sig igenom.

– Spontant känner jag en upprördhet över att man kan ha ut råttgift i anslutning till ett lekutrymme, säger skolchefen Ulf Månsson.

– Det här är mycket olyckligt. Nu måste vi se över rutinerna, fortsätter han.

Både Månsson och Löhf berömmer personalens agerande.

– De har tagit det på allvar och handlat snabbt, säger de.

Föräldrarna har fått informationen löpande under eftermiddagen.

– De har förstås blivit oroliga, men de har tagit det bra ändå, säger Eva-Lena Jansson.

Mer läsning

Annons