Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot Borlänge Energi

/
  •  Foto: Johan Larsson
  • Utan tillstånd. Borlänge Energi planterade under 2004 ut 50 praktkarpar utan tillstånd från Länsstyrelsen. Nu får de skarp kritik för sitt handlande.  Foto: Stina Rapp

Annons

Under 2004 planterade Borlänge Energi ut 50 praktkarpar i Vattenparken utan tillstånd från Länsstyrelsen. Länsstyrelsen fick nys om detta och bekräftade att det fanns andra karpar än de som Borlänge Energi fick tillstånd att plantera ut 2003. Då krävde Länsstyrelsen att analyser skulle göras på fiskarna i Vattenparken, vilket också gjordes under hösten 2006. Fiskarna var då friska. Karpar är annars kända för att vara smittbärare av olika parasiter som ryggradslösa djur, bakterier och virus. Även vid det andra provresultatet, tidigare i sommar, var fiskarna fria från parasiter.

När besiktning av Vattenparken gjordes på hösten förra året upptäcktes även en annan typ som misstänks vara koikarpar, som absolut inte får planteras ut i öppna vattensystem, men Länsstyrelsen tror inte att det är Borlänge Energi som planterat ut de. Därför tycker Länsstyrelsen att Borlänge Energi bör, tillsammans med miljökontoret, informera allmänheten om riskerna med att släppa i fiskar i vattnet. Akvariefiskar genomgår sällan det kontrollprogram som krävs för att fiskar ska få planteras ut och kan då vara smittade av parasiter. Det skulle kunna få stora konsekvenser eftersom Vattenparken mynnar ut i Tunaån och slutligen Dalälven.

Mer läsning

Annons