Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sebor tillbakavisar all kritik

/

Annons

I skrivelsen till Skolverket tillbakavisar rektorn all kritik som riktats mot skolan. Han går till hårt angrepp mot Skolverkets inspektörer.

- Den enda punkt som vi själva kan acceptera, men också förklara, är den om elevantalet. Vi hade idag haft över 30 elever om Skolverket inte hade förfarit på det sätt som det gjort.

Sebor har tolv elever.

- För övrigt är kritiken inte befogad och vi kommer att med hjälp av professionella yrkesmänniskor verksamma inom psykiatrin och pedagogiken visa på att vi har handlat helt rätt och utifrån den verklighet vi befunnit oss i också mycket klokt, skriver Ove Raskopp

Skolverkets inspektörer beskrivs av Raskopp som inkvisitoriska, inkompetenta, att de uppträtt otaktiskt och känslokallt, och understödjer en häxprocess. Skolverket har enligt Raskopp grovt åsidosatt sitt uppdrag. Lärare, föräldrar och elever har enligt honom kränkts. En JO-anmälan ska göras.

Barn- och skolnämndens ordförande Marianne Nordlöf, som varit kritisk till skolan, beskrivs av Raskopp som "en äkta satkärring av rang". Om journalisterna på lokaltidningarna skriver han: "asgamar som i dagligt tal vill kallas journalister".

I skrivelsen säger rektorn vidare att situationen på skolan varit fantastiskt bra. Eleverna trivs och föräldrarna börjar se små tecken på att deras barn "nu, efter ofta förödande upplevelser i den kommunala skolan, börjar tycka om att studera, vill gå till skolan och att positiva kamratrelationer börjar ta form."

Skolverket kritiserar Sebor på nio punkter:

- För oss är egentligen ingen av punkterna speciellt allvarlig. Vi har upprepade gånger förklarat hur vi arbetar, hur vi prioriterar och hur vi tänker arbeta i framtiden.

Raskopp går inte in i detalj om detta, då han anser att inspektörerna "saknar förmåga att ta till sig avancerade pedagogiska förklaringar".

- Vi har av Skolverket uppmanats att redogöra för vilka åtgärder som vidtagits eller planeras för att rätta till påtalade brister. Vårt svar är då att vi har, från allra första stunden av vår skolas tillblivelse arbetat utifrån ett synsätt där eleven står i centrum av vårt arbete.

- Vi följer det regelverk som styr den svenska skolan, vi står för den värdegrund som anges i skolplaner och i annan lagstiftning. Vår skola kommer att stridsvilligt ta upp kampen för att skapa en skola där barn och vuxna trivs och respekterar varandra, där skollagen tillämpas och där läroplanen följs, men inte på bekostnad av våra barns hälsa och välbefinnande, skriver Ove Raskopp.

Skolverket ska under hösten ta ett beslut om skolans framtid.

Mer läsning

Annons