Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sebor friskola är en idyll"

/

Annons

I förra veckan kom Skolverkets rapport som pekar på en rad brister i den fristående skolan Sebor i Borlänge. Bristerna är av sådan art att skolans godkännande kan dras in.

De föräldrar som har barn i skolan är mycket kritiska till Skolverkets rapport:

- Jag tycker att deras skrivelse är fruktansvärd. De förvränger och förvanskar, säger Carola Broberg.

- Föräldrarna har berättat hur bra det är på skolan. Det blir bara en rad. Sedan är det skvaller. Vad rektorn sagt och inte sagt. En storm i ett vattenglas. Det är tråkigt att det blir så mycket dåliga skriverier om en skola som är så bra.

Sebbe Andersson säger att om Sebor varit en dålig skola så skulle inte hans barn få gå här. Marit Andersson har haft barn i tre olika skolor och kan jämföra den kommunala skolan med Sebor:

- Jag ser skillnad, säger Marit Andersson och nämner att lusten att lära är en helt annan här.

Föräldrarna pekar på att det inte förekommer någon mobbning, och att alla barn blir hörda och sedda, och har ett helt annat inflytande än i den "vanliga" skolan.

- Barnen har vaknat på något vis. Det här är en idyll och väldigt bra kvalité på utbildningen. Tre lärare på, som vi hoppas, 20 elever. Det är mer kvalité än en lärare på 30 barn, säger Carola Broberg.

Föräldrarna tycker att det är bra att skolan granskas, men menar att det enbart är det negativa som ges utrymme. Skolverket kritiserar även rektorn för uttalanden på hemsidan, och menar att dessa inte överensstämmer med de krav som ställs på rektorsfunktionen. Sebbe Andersson tycker också att det varit för starka ord på hemsidan.

- Jag förstår att det fanns en reaktion på det. Men de är borta nu och det blir inget mer sådant där.

Föräldrarna är nu oroliga, att skolan tvingas stänga. Skolverkets kritik ska bemötas senast 17 augusti, och Sebor behöver även fler elever om inte godkännandet ska dras tillbaka.

- Det är klart att man är orolig, säger Carola Broberg.

- Blir det så får man titta på andra utvägar. Det blir i alla fall inte den kommunala skolan i Borlänge, avslutar Marit Andersson.

Mer läsning

Annons