Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på stationen måste bantas

/
  • Det blev dyrare än de 30 planerade miljonerna att bygga om stationshuset. Nu fortsätter arbetet med att försöka banta investeringsplanerna.

Annons

Borlänge kommun, fastighetsägaren Jernhusen, Dalatrafik och Banverket har ingått ett avtal om att projektera inför en ombyggnad av stationshuset. Intressenterna har bidragit med sammanlagt 400 000 kr.

Utredningen som gjorts är nu klar - det blir för dyrt att genomföra de planer som presenterades under fjolåret.

– Jag räknar med att vi ska kunna lägga fram en anpassad version, ett förslag till tidplan och avtal i april, säger Thomas Brock, Jernhusen.

– Någonting ska vi få till.

Brock säger att när man i en grupp jobbar med vision, får man jobba visionärt. Sedan kommer verkligheten i kapp. Verkligheten i det här fallet är kostnaden. Ursprungligen talades om investeringar för 30 miljoner.

Men det visade sig vara betydligt mer än så:

– Det blev lite dyrt. Alla tycker att det blev för höga kostnader, säger Peter Hultqvist (s), ordförande i näringslivs- och planutskottet.

Nu fortsätter arbetet med att försöka få ned investeringen i kronor räknat. Främst handlar det enligt uppgift om att tänka om när det gäller restaurangen som ska byggas. Den delen var kostnadsberäknad till 1,6 miljoner. Men de pengarna räcker inte.

– Det är den stora biten. Hur den ska ligga och hur den ska läggas upp. Det är där fördyringen ligger, säger Peter Hultqvist.

Han menar att alla intressenter är villiga att driva fram projektet till ett förverkligande. I slutet av april ska de fyra samlas, och då kan i bästa fall ett färdigt förslag ligga på bordet.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons