Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällsnyttigt program lever vidare

/
  • Marita Olofsson och Theres Graas, lärare vid räddningsprogrammet, konstaterar att utbildningen har ett mycket gott rykte och att mycket av marknadsföringen sköts av eleverna själva via mun-mot-mun-metoden.

Räddningstjänstprogrammet vid Hagagymnasiet fyller tio år.
Trots allt skulle man kunna säga.
– Vi har fått kämpa för att behålla utbildningen i det nya gymnasieupplägget, men vi lever vidare, konstaterar läraren Lena Garpensvärd.

Annons

Räddningstjänstprogrammet startade alltså för tio år sedan och tanken var då att skapa en utbildning där eleverna ges en inblick i räddningsarbete och en grund att stå på för de som vill vidareutbilda sig till t ex brandman, ambulanspersonal eller polis.

Varje år tas 44 elever (två klasser med 22 elever vardera) in till utbildningen och intresset från elevhåll har varit stort ända sedan starten. Upptagningsområdet är hela Dalarna.

– Vi har i princip alltid fler ansökningar än platser och det är faktiskt mer än vad vi vågade hoppas på. Allt pekar också på att intresset håller i sig, säger Lena Frisk och Theres Graas, även de lärare vid programmet.

– Men samtidigt har vi idag nog nått taket för hur många elever vi kan ta emot. Visst skulle vi kunna ta emot fler, men det är i så fall en kostnadsfråga för kommunens att ta ställning till, inflikar kollegan Marita Olofsson.

Förutom den rent teoretiska utbildningen i skolsalen tillbringar eleverna också en halv till en skoldag i veckan med praktiskt arbete, framför allt då vid Räddningstjänsten Dala Mitts övningsområde i Bysjön. Vidare ingår en hel del föreläsningar och studiebesök i utbildningen.

Från lärarhåll understryker man också de samhällsnyttiga aspekter som ligger inbakade i räddningstjänstprogrammet.

– Hela utbildningen är lite av en utmaning, ungefär som militärtjänstgöringen. Förutom att man lär sig att rädda liv och grundläggande akutsjukvård och att släcka bränder handlar det också mycket om att kunna samarbeta i grupp och under press, vilket i sin tur ger en fin skolanda. Det är säkert en av anledningarna till att programmets goda rykte framför allt sprids vidare av eleverna själva och bättre reklam kan man ju inte få, menar Marita Olofsson.

Att utbildningen är uppskattad av eleverna bevisas inte minst av att avhoppen därifrån är förvånansvärt få.

– Det är väldigt sällan någon hoppas av härifrån. Förra läsårets avgångstreor var lika många när de slutade som när de började och det ser lika bra ut i år så visst måste man säga att räddningstjänstprogrammet har framtiden för sig, avslutar Lena Garpensvärd.

Mer läsning

Annons