Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin utlovar höjd a-kassa

/
  • Utlovar höjd a-kassa. Mona Shalin, socialdemokraternas blivande partiledare, meddelade igår att a-kassan kommer att höjas till 80 procent om partiet vinner valet 2010.

Annons

Mona Sahlin, socialdemokraternas blivande partiledare, som för tillfället besöker partidistrikten i landet gästade igår Borlnge. I sitt anförande framhöll hon att partiet gjorde sitt sämsta val någonsin och att det måste idka självkritik.

- Jag tror att många väljare såg oss som om vi vore nöjda.

Hon var tydlig i frågan om a-kassan och sade sig själv vilja att a-kassan höjs till 80 procent om partiet vinner riksdagsvalet 2010.

- Det får vi se då, men frågar du mig så ska vi ha en a-kassa på 80 procent.

Hon återkom gång efter gång till att partiet måste opponera mot regeringspolitiken och att den inte vill att politiken ska vara stark.

- Den vill att marknaden ska ta över och att de ska vara saker man inte kan rösta på. För varje beslut regeringen fattar så förändrar de landet, sade hon.

Hon pekade bland annat på regeringens nya utbildningspolitik och på att den särskilda kvot som personer över 25 år med minst fyra års arbetslivserfarenhet kunnat söka in på nu försvinner.

- Den möjligheten klipper regeringen bort och det gäller att vi opponerar oss mot det, sade hon.

Kommunstyrelsen ordförande Nils Persson (s) undrade varför Sverige sedan Olof Palmes tid har försvunnit från den internationella arenan.

- Det här är ett område som Sverige måste komma tillbaka inom, sade han.

Mona Sahlin svarade att världen såg annorlunda ut under Palmes tid.

- Berlinmuren stod fortfarande kvar, Sverige var inte medlem i EU och apartheid i Sydafrika existerade fortfarande. Men vi har ingen själ om vi inte tar del i det internationella solidaritetsarbetet, sade hon.

Och än en gång slog hon fast att socialdemokraterna kommer att verka för att Sverige ska stå utanför försvarsalliansen Nato.

Nils Persson blev nöjd med det svaret.

- Jag kände inte till Monas ställning i internationella frågor. Men jag tycker att hon var klar och visst har vi en förändrad världsbild, säger Nils Persson.

Regeringens bostadspolitik var också en av de frågor som kom upp under diskussionen. Här frågade barn- och skolnämndens ordförande Mariann Nordlöf (s) vad socialdemokraterna kommer att föra för politik.

- Vi ska protestera så mycket som vi bara kan mot utförsäljningen av allmännyttan och vi ska även arbeta för att stärka dess ställning. Vi vill också göra det lättare för unga människor att komma in på bostadsmarknaden.

Klimatfrågan kom också upp vid diskussionen.

- Det är den fråga som växer allra mest. Det är vi i Sverige som kan gå före i omställningen från fossila bränslen till förnyelsebara bränslen, men den frågan har hamnat i papperskorgen på Rosenbad. Att går över till förnyelsebara bränslen hotar inte jobben, utan är en förutsättning för ekonomisk tillväxt.

På frågan om hur partiet ska locka till sig nya medlemmar och ny röster manövrerade Mona Sahlin sig skickligt till ett svar.

- I valet för fem månader sedan var det de unga som röstade på oss. Enligt opinionsundersökningarna är det unga som säger stödja socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons