Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska friskola locka elever

/
  • Någon gång i januari räknar Kunskapsskolan regionchef, Kenneth Nyman, med att kunna teckna ett 15-årigt hyreskontrakt med Diös. Först krävs dock att tillräckligt många elever anmöäler sitt intresse för att studera vid friskolan.

220 elever till hösten 2010 och 320 elever till läsåret därpå. Det är vad friskolan Kunskapsskolan räknar med för sin etablering i Borlänge. På måndagskvällen fanns skolans regionchef, Kenneth Nyman, i Borlänge för att informera om planerna, en information som lockade ett 60-tal personer till Galaxen.

Annons

Klasser med som mest 20 - 22 elever där utbildningen ska vara personligt utformad efter varje elevs behov. Det är vad Kunskapsskolan hoppas kunna locka elever till den nya friskolan som ska inrymmas i stora delar av Mjälgahuset på Mjälgavägen 47.

– Grunden för vår skola är att vi lägger schemat utifrån behoven hos varje elev. En elev kanske behöver sex timmars matte i veckan medan det för någon annan kanske räcker med fyra timmar, säger Kenneth Nyman.

Ritningarna är färdiga och fastighetsägaren Diös räknar med att investera cirka 25 miljoner i lokalerna, investeringar som Kunskapsskolan därefter räknar med att betala över ett 15-årigt hyreskontrakt.

– Vi räknar med att kunna teckna avtalet någon gång i januari. Först måste vi ändå invänta intresseanmälningarna och även se över att kommunikationerna kommer at fungera för elever från grannkommuner som Säter, Gagnef och Falun, säger Kenneth Nyman.

Om allt går som planerat räknar han med att skolan till hösten 2012 ska ha 220 elever i årskurserna 6 - 8 och ytterligare 100 elever till hösten 2013 då även årskurs 9 ska finnas inom Kunskapsskolan.

Kunskapsskolan har i dag 25 grundskolor i landet där cirka 10 000 elever studerar i årskurserna 6 - 9. Skolorna finns främst i Stockholm / Mälardalen, Göteborg och i Skåne. Etableringen i Borlänge blir Kunskapsskolans första i länet.

– Utöver Borlänge ska vi också etablera oss i Gävle, Katrineholm och Linköping under nästa år, säger Kenneth Nyman som räknar med att behöva anställa 25 - 30 personer till den fullt utbyggda skolan i Borlänge varav ett 20-tal lärartjänster.

Två informationsmöten har nu hållits i Borlänge och som sammanlagt lockat cirka 120 intresserade. Ytterligare en information planeras också till mitten av januari.

– Jag är mycket nöjd med uppslutningen och det intresse som Borlängeborna hittills visat, säger Kenneth Nyman.

Mer läsning

Annons