Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rytmus får starta musikutbildning

Rytmus AB gav inte upp när Skolinspektionen sade nej till den planerade friskolan i Borlänge.
Företaget överklagade beslutet och nu godkänner förvaltningsrätten i Stockholm ansökan, men bara delvis.
Rytmus hade ansökt om att få starta gymnasieskola på det estetiska programmet med inriktningarna musik, estetik och media. Förvaltningsrätten säger ja till musikutbildningen, men nej till estetik och media.

Annons

Skolinspektionens bedömning var att det skulle kunna få negativa följder för kommunens estetiska utbildning om Rytmus tilläts att starta en liknande utbildning. Skolinspektionen konstaterade till och med att det kunde finnas en risk att kommunen skulle tvingas lägga ner programmet om Rytmus fick ett godkännande.

Förvaltningsrätten delar alltså Skolinspektionens uppfattning när det gäller programmen för estetik och media, men gör en annan bedömning när det gäller musikutbildningen. "Med hänsyn till att en etablering av estetiska programmet med inriktningen musik skulle bredda utbildningsutbudet i kommunen finner förvaltningsrätten att övervägande skäl talar för att bifalla bolagets överklagande i denna del", heter det i domen.

Det är oklart hur ledningen i Rytmus AB ställer sig till de nya förutsättningarna, om man tänker överklaga till högre instans, eller nöja sig med enbart musikutbildningsdelen i Borlänge, och i så fall i vilken omfattning.

– Det här nya beslutet kräver att vi sätter oss ned och kliar oss ordentligt i huvudena. När det gäller musikutbildningen sökte vi tillstånd för en klass per läsår med 30 elever. Vi måste nu fundera på om vi vill driva en skola med bara en klass, frågan är om det blir tillräckligt mycket dynamik, liv och rörelse med bara en klass, säger samordnare Per Melin, Rytmus AB.

Han tror inte att det är någon idé att begära prövningstillstånd hos kammarrätten.

– En möjlighet är att begära en justering av antalet elevplatser hos Skolinspektionen. Hur de skulle ställa sig till en sådan ansökan vet vi inte i dagsläget, säger han och fortsätter:

– Jag kan i alla fall säga att vi är sugna på att etablera oss i Borlänge. Orsaken är helt enkelt att Borlänge är en bra musikstad. Ni har Boom Town som jobbar mycket aktivt, Peace & Love och vi känner till ganska många Borlängeband.

Han säger vidare att en hel del elever flyttar från Dalarna till orter där Rytmus finns för att gå på något av de program som skolan erbjuder,

– Ytterligare en orsak är att det inte finns någon liknande utbildning i Borlänge. Det som finns i området är klassiskt och folkmusik och det är inte som vi sysslar med, säger han.

Rytmus AB har ett ledningsmöte i slutet av januari då man ska diskutera frågan.

– I början av februari bör vi veta vi hur vi ska gå vidare i alla fall, säger Per Melin.

Mer läsning

Annons