Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusa först någonsin

/
  • I augusti åker Elisabeth Thorstensson och tiken Rusa till High Chaparal för att tävla i SM för brukshundar inom klassen skydd. 
Rusa är i grund och botten en godkänd räddningshund och det var bara tillfälligheter att Elöisabeth började träna skydd med henne.
  • Inom klassen skydd som Rusa tävlar i finns tolv olika delmoment. Här går hon transport för att vid signal attackera figuranten och

Tiken Rusa har kvalat in till SM för brukshundar.
Hon är den första någonsion i sin ras att kvala in i Sverige.
– Australisk cattledog har tidigare haft dåligt rykte här, säger Elisabeth Torstensson

Annons

Den 19-21 augusti är det dags för BRUKS/IPO SM på High Chaparall utanför Gnosjö i Småland.

Tiken Wallaroo Goldrush, till vardags kallad Rusa, är den första någonsin att kvala in i rasen australisk cattledog.

– Rusa är först i rasen, tidigare kvalade en via ungdoms-sm genom att vinna och på det sättet få en friplats. Det var i början på nittiotalet och de tävlade de i rapport. De kom aldrig till start men förhoppningsvis kommer vi till start om ingenting händer, säger matte Elisabeth Torstensson.

Rasen australisk cattledog är ursprungligen en vallvakthund som togs fram under nybyggartiden i Australien genom att korsa blue merlefärgade collies med den australiska vildhunden dingo. Det finns idag uppskattningsvis 200 i Sverige och det föds mellan 20 och 40 valpar om året, vilket gör rasen ganska liten. Den har inte varit särskilt populär i landet, trots sin imponerande intelligens.

– De går inte att lura som man kan lura en schäfer till exempel, säger husse Johnny Eliasson.

Att den tidigare har haft ett ganska dåligt rykte i Sverige tror Elisabeth Torstensson beror på att de första hundarna som togs hit 1973 inte var så lätta att hantera.

– De som kom från Australien tidigare var ganska vassa. Var man på utställning med dem kunde de bita domaren. De har blivit betydligt mer sociala de sista åren och kommit ifrån vassheten, säger Elisabeth Torstensson.

På mästerskapen tävlas det i fem olika grenar; spår, sök, rapport, skydd och IPO som står för internationell prövningsordning. I IPO ingår skyddsarbete, spår och lydnad.

Rusa ska tävla i skydd som består av tolv olika delmoment. Den åttaåriga tiken kvalade in på första försöket trots att hon tränats upp för det ganska sent.

– Hon är i grund och botten en godkänd räddningshund och det var bara tillfälligheter att jag började träna skydd med henne, säger Elisabeth Torstensson.

Elisabeth hämta Rusa från Tyskland i slutet av 2003 och berättar att Rusa har varit skarp och envis från dag ett.

Veckorna fram till mästerskapen väntar intensiv träning. Det gäller att ligga i, särskilt eftersom Rusa nyligen slog ut en flisa på en tand och därför inte har kunnat träna som vanligt.

– Vi väntar också på att hon ska börja löpa och kan bara hoppas att det inte blir under tävlingen, eftersom man inte får vara med enligt reglerna då, säger Elisabeth Thorstensson.

Annons