Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rötmånaden väcker ingen större uppmärksamhet

/
  • Kollar kyldiskar. Håkan Åström berättar att det är viktigt att vara extra observant när det gäller temperaturen i diskar under rötmånaden.
  • Noga med hygienen. Marie Laggar Kallur och Mariah Östlund på Maximgrillen märker inte av rötmånaden speciellt mycket. De hygieniska föreskrifter som Miljökontoret fastställt vidtar de året runt.  Foto: Jan Dalevall

Annons

Rötmånaden inleds i slutet av fruntimmersveckan, den 22, 23 eller 24 juli och pågår fram till den 22, 23 eller 24 augusti. Månaden kallas rötmånad för att värmen och den höga luftfuktigheten ger gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt, vilket gör att matvaror och liknande lätt blir skämda. Men rötmånaden kan i stort sett betecknas som vidskeplighet, eftersom det är själva datumet som folk fäster vikt vid, inte väderleken. Vissa dagar kan det ju till exempel vara varmare i juni än under själva rötmånaden. Det verkar inte längre vara någon större uppståndelse kring företeelsen, rutiner kring matvaror och hygien sköts i stort sett lika under hela sommaren och i många fall även under övriga delar av året.

- Vi har ju våra rutiner och kan inte göra så mycket mer än det vi gör. Matvaror kan ju inte ligga framme lika länge som på vintern men vi har ju fortfarande våra rutiner, säger Marie Laggar Kallur på Maximgrillen.

Kollegan Mariah Östlund nämner att maten alltid tas från frysen för att tillagas direkt. Dessutom kollar personalen kyl- och frysgrader regelbundet, gör rent skärbrädor med desinfektionsmedel och vidtar de hygieniska föreskrifter som Miljökontoret fastställt.

Varken på restaurang Liljan eller på Konsum medför rötmånaden någonting utöver de ordinarie rutinerna heller.

- Men det är klart att man får var extra observant i köket och när det gäller temperaturen i diskar, konstaterar Håkan Åström, som är tillförordnad chef på Konsum.

Kunderna ställer inte fler frågor om livsmedel under den här månaden än övriga månader på året. Inte heller är det mer skämd mat som lämnas tillbaks till butiken under rötmånaden.

- Det är ju allmänt känt att det är en känslig period och jag tror att folk till mans är särskilt försiktiga då, menar Håkan Åström.

Mer läsning

Annons