Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romme Alpin satsar stort

/

Annons

Sommarmånaden juni - då är det full aktivitet vid Romme Alpin. Bygget av en sexstols expresslift och fem nya nedfarter har börjat. 30 miljoner kronor investeras.

På det närliggande berget Snöberget skapas ett helt nytt skidområde som nås med en ny sexstols expresslift från Romme Syd. 5 000 meter ny nedfart. Nedfarterna från Snöberget är sammanhängande med både Romme Syd och Romme Alpins norra sida där värdshuset ligger.

Aktuella områden har avverkats och finschaktats. Vissa sprängningar har genomförts. Markprepareringen är i stort sett klar. I dagarna sker gjutning av liftfundamenten. Helikoptern, med pilot Lars Åsengård, går i skytteltrafik med betong, till de fundament som inte nås med vanligt fordon.

Under senaste säsongen hade anläggningen 155 000 besökare, jämfört med rekordsäsongen 2005-2006 då 200 000 åkare räknades in. Orsaken till nedgången är att anläggningen inte kom i full drift förrän i slutet av januari. Både jul- och nyårshelgerna förlorades.

Trots det satsar Romme Alpin vidare,

- Jag tror att klimatet förändras och att det blir mildare vintrar. Vi pratar om 1-2 grader på många år. Vi har levt i 20 år med Romme Alpin. Ingen vinter har varit den andra lik, säger Bo Funcke.

- Vi behöver bara tio kalla dygn för att lägga snö. Det räknar vi med att få. Vi bygger ett riktigt bra snökanonsystem.

Arbetsledare Ola Salomonsson, Sveg, konstaterar att tidplanen håller så här långt. 1 november är liften klar att tas i drift. Den är tillverkad i norra Italien och kommer bit för bit, med lastbil. Bo Funcke bygger vidare, på sitt livsverk:

- Hittills har jag inte ångrat någon investering på Romme Alpin. Det här blir ett enormt lyft för kvalitén i anläggningen.

Tiotalet personer i den egna personalstyrkan är med och bygger liften. Även om detta är en stor satsning, är det nog inte de sista kronor som investeras.

- Romme Alpin är bara till hälften utbyggt, av vad man kan göra. Det finns mycket mer att göra på det här berget, säger Bo Funcke.

Mer läsning

Annons