Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Risken att någon kommit till skada är obefintlig"

/
  • Råttgiftet warfarin är såpass litet till storleken att det utan vidare ryms i en handflata. Det var en sådan här kloss som skapade stor oro bland föräldrar och personal till barnen på förskolan Svartnäsgården under torsdagen.

Oron på förskolan Svartnäsgården är förståelig men obefogad. Det menar Anticimex miljöansvarige Ylva Lidblom.
– Risken att någon kommit till skada är obefintlig. Råttgiftet är så pass svagt att det måste brukas regelbundet och i större mängd, säger hon.

Annons

Förskolan Svartnäsgården har haft besök av möss i sina lokaler. Det föranledde att Anticimex placerade ut råttgiftet warfarin på förskolan i tisdags.

– Vi placerade ut råttgiftet i ett låst utrymme och följde de restriktioner som vi har fått från Kemikalieinspektionen. Att råttgiftet hamnat i ett lekutrymme är osedvanligt oturligt, säger chefen för skadedjursgruppen på Anticimex Falunavdelning, Anders Brandin.

Ylva Lidblom är miljöansvarig hos Anticimex huvudkontor i Stockholm.

– Risken att någon kommit till skada är obefintlig. Råttgiftet är så pass svagt att det måste brukas regelbundet och i större mängd för att någon ska ta skada av det, försäkrar Lidblom.

Hon har förståelse för att föräldrarna till barnen är upprörda och oroliga.

– Det har vi full förståelse för. Men det finns ingenting att vara orolig över. Warfarin är den mildaste formen av råttgift som används. Metoden är beprövad och har använts under lång tid i hela Europa.

Hur kan det komma sig att dosen är ofarlig för människor om mössen avlider av den?

– Mössen och råttorna tål mycket mindre av giftet än vad vi människor gör. Den här lilla, lilla mängden räcker för att de ska avlida.

Kan du beskriva hur giftet är förpackat?

– Det aktiva giftämnet är inlindat i en kaksmulsmix som råttorna tycker om. Det bildar tillsammans en kloss som påminner om ett stearinljus till formen. Sedan läggs det i en burk som placeras i ett låst utrymme. Slutligen sticks ett litet hål in till betesstationen precis lagom stort för att råttorna ska kunna komma in, förklarar Lidblom.

Anders Brandin har en teori till hur incidenten på Svartnäsgården har gått till.

– Det är sannolikt att musen kan ha fått med sig en liten bit ut och sedan blivit skrämd och tappat biten på golvet. Men jag har aldrig hört talas om något likande fall. Händelserna är helt unika för min del.

Brandin följde under torsdagen med barnen till akuten i Falun och har följt upp situationen.

– Det finns inga tecken på att någon ska ha fått i sig någonting av ämnet, avslutar Anders Brandin.

Mer läsning

Annons