Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksäpple på Hagalund

/
  • Riksäpplet längs Sturegatan. En granitskulptur med historiska värden då det en gång tillhört Riksdagshuset i Stockholm.

Borlänge ruvar på en för många okänd kulturskatt.
På Hagalund finns nämligen en stor stenskulptur i form av ett riksäpple vilket från början stått vid Riksdagshuset i Stockholm.

Annons

Det är vid en mindre parkering vid Sturegatans södra del som riksäppleskulpturen står. Att det handlar om ett riksäpple rådet det ingen tvekan om och enligt uppgift ska skulpturen härröra från Riksdagshuset i Stockholm. Ett riksäpple kan beskrivas som ett klot omgivet av en korsformad ring och de användes ursprungligen nav de romerska kejsarna som en symbol för världsherravälde. Under kristendomen blev riksäpplet i stället en symbol för den kungliga värdigheten och en del av ett lands regalier.

Att detta riksäpple hamnade i Borlänge beror på att byggmästaren Olle Engqvist, som drev Bygg-Oleba (ett av 60-talets stora byggföretag i länet och som även byggde höghuset vid Vasagatan 1 på vars gård riksäpplet står, reds anm) någon gång under tidigt 60-tal fick i uppgift att renovera det gamla Riksdagshuset i Stockholm (uppfört 1897-1905). I samband ska ett antal stenskulpturer i form av riksäpplen demonterats utan att sättas tillbaka. Ett av dessa äpplen hittade sedan till Borlänge och den plats den nu står på.

En som vet mer om Borlänges riksäpple är Christina Brang-Nyrén, tidigare fastighetsförvaltare vid Diös Fastigheter, tidigare ägare till Vasagatan 1.

– Äpplet från riksdagshuset kommer jag mycket väl ihåg. Det kom på plats i Borlänge 1962 då Vasagatan 1 stod klart. Både Anders Diös och Olle Engqvist var väldigt noga med konstutsmyckningen vid sina fastigheter, berättar hon.

Christina kan också bekräfta att det finns ytterligare likadana riksäpplen.

– Som jag hört fanns det ett antal riksäpplen vid Riksdagshuset och 12 av dessa ska aldrig ha satts tillbaka efter renoveringsarbetet utan placerades i stället ut på 12 olika platser runt om i landet. Att ett hamnade just i Borlänge känns givetvis roligt.

Idag är det HSB-ägda Dalecarlia Fastighets AB som äger Vasagatan 1 och därmed också riksäpplet. Även där har man uppmärksammat den historiska skulpturen.

– Vi är väldigt nyfikna på historien om och kring riksäpplet och har också planer på att fräscha upp det lite. Dock måste vi först ta reda på hur en sådan restaurering ska gå till, sådana här saker kan man inte hantera hur som helst, säger fastighetsförvaltaren Tommy Bäck.

Då det nu kan slås fast att riksäpplet verkligen kommer från Riksdagshuset vet vi också att den är tillverkad i Vätögranit, en tålig och beständig röd eller svartgrå granitform vilken bland andra skulptören Carl Milles arbetade mycket i. Ett nära nog identiskt riksäpple står också i dag på Stallbron utanför Riksdagshuset.

Mer läsning

Annons