Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridskola hotas av nedläggning

/
  • Charlotte Sundling är lärare på Norr Amsbergs ridklubb, och undervisar bland annat Moa Söderlind och Johanna Norling i en nybörjargrupp.
  • Emma Holström och Linnéa Ziden är två tjejer som brukar rida på Norr Amsbergs ridklubb.

Annons

Bland de 100-talet medlemmarna är oron stor att ridskoleverksamheten vid Norr Amsbergs ridklubb ska läggas ned. Ökade kostnader gör att ekonomin inte går ihop.

Kostnaderna är betydligt större än intäkterna. För att det ska bli plus minus noll fattas i dagsläget 150 000 kronor.

Avgifterna har höjts till en sådan nivå är att bedömningen är att maxgränsen är uppnådd, de kan inte höjas mer. I en skrivelse till kommunen vädjar därför 150 föräldrar och elever om att fritidsnämndens stöd till klubben ska utökas. En nedläggning skulle enligt föräldrar och barn vara "en mycket stor förlust för många barn, ungdomar och vuxna".

De ekonomiska bekymren bekräftas av klubbens kassör. I år ger kommunen ett bidrag på 83 000 kronor. Det mesta av verksamheten sköts på ideell basis, utan ersättning. Undantaget är ridlärarna som tillsammans är anställda på mindre än en heltidstjänst. Där ingår stallchefsansvaret.

- Även om arbetet är ideellt så finns naturligtvis kostnader för hästar och stallhyra, framhåller föräldrar och elever.

Norr Amsbergs ridklubb bedriver ridskoleverksamhet fyra kvällar i veckan med sammanlagt 65-70 elever. Tre grupper träffas varje kväll och klubben har tillgång till åtta hästar. Hästarna, som tidigare stått i ett icke godkänt stall, har numera tillgång till godkända lokaler. Detta är inte hela förklaringen till kostnadsökningen. Även löner och avgifter har gått upp.

Mer läsning

Annons