Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Demonisera inte ungdomarna - att ha tråkigt är inte detsamma som att kasta gatsten

Artikel 10 av 20
Ungdomsgängen på Kupolen
Visa alla artiklar

Att en vuxen samhällsföreträdare som riksdagsledamot Bohlin väljer att gå till frontalattack mot ungdomens uttalande har jag svårt att förstå (...) Det Borlänge behöver är inte en hätsk debatt utan snarare åtgärder för att ena staden, minska sysslolösheten och främja förståelse mellan olika grupper, skriver Torstein Tysklind
.

Annons

Jag tar mig för pannan när jag läser riksdagsman Carl-Oskar Bohlins debattinlägg i DT den 20 april apropå DT:s granskning av ungdomsgängen på Kupolen. Inte för att det förslag han kommer med är dåligt.

LÄS MER: DEBATT: Vi måste visa Kupolenbråkmakarna att de inte kan hota sig till en meningsfull fritid

Sysslolöshet leder till en känsla av meningslöshet, och därför kan det vara en bra idé att ställa krav på försörjningsstödsmottagare att de ska delta i aktiviteter och praktik. Det är också en bra väg att komma vidare från beroendet av försörjningsstöd, och kan vara första steget mot ett verkligt arbete.

Där Bohlin gör sin lapsus är när han väljer att gå i direkt mottatack mot en 19-åring som klagar på att "det inte finns något att göra" i Borlänge och att han därför hänger på Kupolen. Bohlin knyter ihop 19-åringar med protestanter som bär gatssten i händerna.

LÄS MER: Stölder och våldsbrott har ökat kraftigt på Kupolen "att begå brott kan vara ett sätt att stiga i hierarkin"

Visst har det varit bråk på Kupolen, men inte har det varit upplopp med gatsten i händerna. Inne på Kupolen finns det det jag vet inga gatstenenar, man kanske kan klara av at gräva upp dem utanför byggnaden?

Att demonisera sin motståndare är ett inte ovanligt retorisk grepp. Dessvärre leder det samtidigt till en hätsk ton i debatten, och dess mindre till att debatten leds framåt och att lösningar kan hittas.

Ungdomar har alltid haft en tendens att se världen i svart och vitt. Kommentaren "här finns inget att göra" är lika gammal som ungdomen själv. Tonårstiden är en period då alla ungdomar söker sig själva och känslan av att "inte passa in" är nästan vanligare än motsatsen.

Från en sådan ståndpunkt är uttalandet i tidningsartikeln som Bohlin kommenterar om "politiker i feta villor som inte bryr sig om problemen" inte särskilt överraskande. En sinnad debattör inser att ungdomens åsikter snarare är ett utryck för att det finns problem att ta tag i i Borlänge. Samma sak visar otryggheten på Kupolen.

LÄS MER: Ungdomsgäng härjar på Kupolen - skapar otrygghet och hotfull stämning för personalen

Att en vuxen debattör och samhällsföreträdare som riksdagsledamot Bohlin väljer att gå till frontalattack mot ungdomens uttalande har jag svårt att förstå. Det enda som kan komma ur detta är en polariserad diskussion som inte för frågan närmare sin lösning, samt en bekräftelse för ungdomar i Borlänge på att "vuxensamhället" inte förstår dem.

Det finns väldigt många ställen i vårt land där det finns mindre "att göra" för ungdomar än i Borlänge. I Borlänge finns ett stort aktivitetsutbud för ungdomar både i kommunal regi och genom ett rikt föreningsliv.

Att inget passar för 19-åringen tolkar jag snarare som ett utryck dels för ungdomstidens naturliga utanförskap samt som ett utryck för de klyftor och socioekonomiska utmaningar som staden står inför.

LÄS MER: Facket: "Galet att spara på säkerheten"

Borlänge har mer och mer blivit en segregerad stad, med ett stort antal välmående stadsdelar, men även några stadsdelar där det finns problem. Bilden försämras av en känsla av otrygghet hos många som har blivit grogrund för en växande framlingsfientlighet.

Det Borlänge behöver i det här läget är inte en hätsk debatt utan snarare åtgärder för att ena staden, minska sysslolösheten och främja förståelse mellan olika grupper. I det sammanhanget kan Bohlins förslag om aktivitet och praktik för försörjningsstödsmottagare säkert vara en bra åtgärd.

Men han väljer att underminera det konstruktiva förslaget genom att demonisera motståndaren. Det var beklageligt.

Torstein Tysklind

Borlängebo

LÄS MER: Kupolenchefen om säkerheten – "tryggare hos oss än i centrum"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Ungdomsgängen på Kupolen
Annons