Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstort startfält i Nyårsvändan

/
  • För femte året i rad arrangerade TSV Blårök Nyårsvändan. Rekordmånga, knappa hundratalet, deltagare hängde med på färden i långsam mak genom Borlänge.
  • Varje flock behöver sin ledare, så även en mopedflock. Björn Westman skötte den uppgiften med den äran.
  • Lena Johansson var en av fåtalet kvinnor som antog utmaningen. Stolt puttrade hon Borlänge runt med sin Husqvarna från 1956.
  • Sju grader minus är inte lika kallt som under de två föregående åren men väl kallt för att man ska behöva sadelvärmare.
  • Veteranmopederna från 50, 60- och 70-talen flockades vid Pylonen inför starten. Efter turen väntade lottdragning, fika och filmvisning.

Gamla gubbar som brummar Borlänge runt på sina gamla statussymboler. Schablonbilden på Nyårsvändan stämmer, nästan. Med bland de knappa hundratalet åkare fanns även ett par kvinnor och några yngre förmågor.
– Året kunde knappast avslutas på ett bättre sätt, säger en av kvinnorna, Lena Johansson.

Annons

Bitande kyla stoppade inte veteranmopedklubben TSV Blårök från att arrangera Nyårsvändan för femte året i rad. I år var dessutom startfältet kraftigt utvidgat jämfört med de föregående åren.

– Förutom folk från de fyra föreningarna i stan är det många utsocknes här. Smeangels från Smedjebacken är till exempel här, säger Björn Westman som ledde karavanen av veteranmopeder genom Borlänge.

Starten gick som vanligt från Pylonen och sedan tog åkarna rutten via Islingsby, Domnarvet och Tjärna ängar innan det var dags för Pylonen igen. I mål väntade lottvinster, varm korv och kaffe på deltagarna.

– Det här loppet missar man inte. Det har blivit tradition nu. Inget nyår utan nyårsvändan, säger trotjänaren Anders Åkesson.

Av det knappa hundratalet åkare var en stor majoritet medelålders män, som genom Nyårsvändan fick återvända till sina ungdoms glansdagar.

– Vi har ändå ingenting att göra på vintern. Då går man bara runt och mekar och väntar på våren. Det var därför vi tänkte att vi kunde köra ett lopp även på nyårsafton. Det är ett sätt för oss att återuppleva gamla tokerier, säger arrangemangsledaren hos TSV Blårök, Jan-Erik Zidén.

Utöver alla karlar fanns det även ett fåtal kvinnor med på färden. Lena Johansson var en av dem.

– De två senaste åren har jag missat då foten stått i gips. Det är det enda som hindrar mig, säger hon.

Hur kan du känna suget efter mopedåkning när det är sju grader kallt?

– Det är fint väder, bra väglag och ett härligt gäng. Den här dagen förkunnar att våren annalkas. Året kunde knappast avslutas på ett bättre sätt.

Mer läsning

Annons