Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord för Romme alpin

/
  • Anders Hansson, marknadschef.
  • Helnöjd. Den 19:e säsongen hos Romme alpin fick en sen start men man kunde hålla öppet rekordlänge, vilket gläder marknadschefen Anders Hansson.
  • Hemma på besök. Anders Land och dottern Olivia, 6 år, bor i Uppsala men pappa Anders kommer från Borlänge och är väl förtrogen med Romme alpin.
  • Finalåk. Anton Wahrén från Borlänge har säsongskort på Romme alpin och åkte de sista åken under påsk. Romme alpin har nu stängt för säsongen, en säsong som började först i slutet av januari. Dock har man aldrig haft öppet så länge som i år. Inför nästa säsong, den 20:e ska backen byggas ut med nya nedfarter och en ny lift vid Snöberget, strax intill Solklinten.

Annons

Den varma hösten gjorde det helt omöjligt att tillverka konstsnö när det naturliga råvaran uteblev. För att konstsnö ska kunna tillverkas behövs mellan 6-8 minusgrader. För att få nedfarterna i åkbart skick behövs tio kalla dygn.

Nu dröjde det ända till slutet av januari innan man kunde köra de cirka 170 snökanonerna för fullt. Två skiftlag turades om och man kunde öppna. Att kunna slå förra säsongens rekord på antal besökare var uteslutet.

- Säsongens 2005-2006 var den bästa för oss så här långt. Då räknade vi in 200 000 besökare. I år blev det "bara" 160 000 besökare men vi får vara nöjda med detta, säger Anders Hansson.

Den här säsongen har Romme alpin haft 15 nedfarter och åtta liftar igång. Som mest kan man ha 19 nedfarter öppna och då används tio liftar för att forsla åkare till toppen av Solklinten.

Nästa säsong, den 20:e, kommer Romme alpin att bjuda på ytterligare nedfarter, nu från Snöberget som ligger sydost om Solklinten. Där ska man bygga en ny 6-stolslift och ordna med flera nedfarter.

- Ja, vi ska göra lite extra inför vårt jubileum. Vi har redan börjat förbereda och så fort vi kommer in i maj så startar arbetet med de nya nedfarterna på allvar, säger Anders Hansson.

I går när det var sista dagen man hade öppet den här säsongen var det tämligen glest i backen. Här och var har solen börjat nagga konstsnön i kanten. Rekordantal i backen den här säsongen var en lördag under sportlovet då ungefär 6 000 åkare fanns i backarna.

Romme alpin genererar ungefär 45 årsarbeten, sju personer arbetar vid anläggningen hela året. Under högsäsong arbetar cirka 190 personer med att arbeta där de behövs. Hotellen i Borlänge har man bra samarbete med.

Vid Romme alpin kan den som vill hyra sin utrustning, det finns 3 000 skidpaket att hyra. I år hade anläggningen även toppstugan öppen och bland annat körde man julbord, något som blev uppskattat. Matgästerna fick då åka bandvagn upp till stugan. Även de fonduekvällar som arrangerats blev lyckade, man tvingades tacka nej till en del.

Nu kan man summera den 19:e säsongen och börjar förbereda för nästa, 20-årsjubileum. Förarbetena med de nya nedfarterna har inletts och när snön försvunnit blir det full fart.

- Vi andas optimism. Får vi bara några köldgrader så kan vi på relativt kort tid producera konstsnö. Att helt lita på natussnö kan vi inte göra, slutar Anders Hansson.

Mer läsning

Annons