Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regning kräftpremiär

/
  • Välagnat. Rå fisk ska få kräftorna att krypa in i burarna. När skymningen faller kommer förhoppningsvis kräftorna upp på land.  Foto: Stina Rapp
  • Premiär. Björn Berglund från Idkerberget och Christian Nilsson vid årorna, har aldrig fiskat kräftor i Dalälven tidigare. Men han hoppas i alla fall få en skaplig fångst i de 12 burarna han får lägga ut.  Foto: Stina Rapp

Annons

De 12 burarna var nu betade med död fisk och Björn Berglund lade även i lite grön vattarv för att kanske göra betet än mer aptitligt. På varje bur hade han satt fast närmare 20 meter lina. Där gamla flottbron en gång fanns sägs att älven är mellan 10-15 meter djup.

När alla burarna var ilagda är det bara väntan som gäller. Den första kontrollen av burarna skedde svid skymningen. Hur fiskelyckan skulle bli kunde Björn berglund och frun Evy inte sia om då de aldrig fiskat kräftor i älven tidigare.

- Jag fiskade mycket nä jag var mindre. Då gick vi och vadade med karbidlampa i handen och plockade kräftorna med händerna. Det var tider man minns, säger Björn Berglund.

I takt med att kräftorna blev smittade dog kräftfisket ut och det är många som i dag inte ens vet hur man fiskar kräftor. Dessutom har det blivit mycket restriktivt med att släppa kräftfisket fritt. Det finns kräftor i flera vattendrag men fisket är förbjudet.

- Man påstår att det ska finnas gott om kräftor ända ner mot Torsång. Men som sagt jag har ingen aning om den här delen av Dalälven är ett bra vatten för kräftfiske, säger Björn Berglund.

Mer läsning

Annons